Singapur, novo igralište za bogate

Monako, Švicarska i Bermudi su poznata igrališta za bogate. Ovoj trojci, uskoro se pridružuje još jedan – Singapur.

Ta istočnoazijska metropola brzo postaje jedan od najbogatijih gradova svijeta, ali, dolaskom bogatstva, ne profitiraju baš svi.

Na sajmu jahti u Singapuru gotovo da nema objekta koji ne mami poglede. Vlasnik marine, lokalni milioner Arthur Tay vjeruje da njegova mala država brzo postaje omiljena destinacija svjetskih bogataša.

„Singapur je veselo mjesto gdje različita poslovanja teže zajedničkom cilju. To je bila i jasna strategija naših lidera u Vladi. Želimo se pozicionirati kao premium središte svega“, kazao je Tay.

Singapur je među najbogatijim državama kada se pogleda prihod po glavi stanovnika. Sa porezima koji ne prelaze 20 posto, bogataši, najvećim brojem iz Azije, dolaze i investiraju u nekretnine, ili polažu novac u pouzdane banke.

„To je nevjerovatno mjesto za ulaganje novca. To, vrlo uspješno, rade i Švicarci već dugo godina. Singapur je to podigao na još viši nivo“, ističe Mykolas Rambus (Wealth X).

Socijalna sigurnost

Jedno od šest domaćinstava u Singapuru raspolaže privatnim bogatstvom većim od milion američkih dolara. Ali, kuće na obali su cijelu jednu dimenziju udaljene od mjesta gdje živi singapurska niža klasa.

Nezaposleni poput Samsurija Mahadija kažu kako je teško naći posao jer su strani radnici zauzeli sva jeftina radna mjesta.

„Kad još odbijete troškove za hranu i transport, kući uspijem donijeti 300 do 400 dolara mjesečno“, navodi on.

Blogeri poput Leonga Sze Hiana smatraju da, zbog pada plaća među siromašnima, Singapur treba uvesti mrežu za socijalnu sigurnost.

„Imamo malu socijalnu zaštitu, nemamo univerzalni zdravstveni sistem, nemamo penzija, nemamo socijalnu pomoć za ljude sa invaliditetom“, ističe Hian.

Ali, smanjivanje razlike između bogatih i siromašnih, značilo bi kraj politike niskih poreza, koja je glavni mamac svjetskog kapitala u vremenu mjera štednje u ostatku svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije