Agrobanka: Optužnica za 84 miliona eura

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se Antoniću i još šestorici optuženih produži pritvor (Al Jazeera)

Beogradsko Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg predsjednika Upravnog odbora Agrobanke Dušana Antonića i još 20 osoba, zbog sumnje da su tu banku oštetili za 84 miliona eura, saopćeno je u četvrtak iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se Antoniću i još šestorici optuženih produži pritvor, a da se dvojica iz klasičnog pritvora prebace u kućni pritvor.

Nakon obavljenog ekonomsko-finansijskog i drugih vještačenja, utvrđeno je da je ukupna šteta za Agrobanku u plasmanima sa pravnim licima i privrednim društvima povezanim sa Habit Pharmom iz Ivanjice i Headcommercom iz Beograda procijenjena  na više od 84 miliona eura.

‘Zloupotreba položaja’

Optužnica je podignuta 30. aprila protiv Antonića, članova IO banke Slavoljuba Korićanca i Bojana Zarića, Bobana Labovića, direktora za korporativno bankarstvo, Vehba Papića, direktora sektora za upravljanje rizicima kao i protiv Duška Sekulića, Dragomira Jovanovića, Borke Filipović, Nenada Maričića i Snežane Paunović.

Optužnica tereti i Dragovana Milinkovića, Miloša Markovića, Duška Šunjarevića, Bratislava Mihajlovića, Branimira Uzelca, Suada Hasovića, Slobodana Ratkovića, Miloša Uzelca i Milana Antonića koji su optuženi kao odgovorna lica u privrednim društvima Habit pharm, Swiss farmacija, Swiss Intermedical, Product Trade Finance, Western Style, Mercury International, Lutton, Novi dani, Ecolimb, Headcommerce i Drina Timber.

Ovi optuženi se terete zbog krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica koje je na snazi od 15. aprila.

Optužnicom su obuhvaćeni i ovlašteni procjenitelji Zvezdan Damjanović i Stojan Stojanov, koji su vršili procjenu vrednosti nekretnina na kojima su uspostavljane hipoteke u korist oštećene banke.

Oni koji se terete za pomaganje u izvršenju istog krivičnog djela.

Krediti nisu vraćeni

Tužilaštvo navodi da postoji opravdana sumnja da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, avale mjenica i otpisivali dospjele obaveze navedenih preduzeća.

Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane mjenice pale su na teret Agrobanke. Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrijednost bila višestruko manja od procijenjene, kao i od dospjelih obaveza, navodi Tužilaštvo.

Pored toga, nad gotovo svim privrednim društvima kojima su odobravani plasmani, pokrenuti su stečajni postupci.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 1. februara optužnicu protiv Antonića i još 20 okrivljenih u slučaju Agrobanka, dok je istraga protiv vlasnika Habitfarma Radoslava Sekulića prekinuta, jer su se vještaci izjasnili da zbog trenutno lošeg zdravstvenog stanja privremeno ne može da učestvuje u krivičnom postupku.

Ta optužnica, koja je teretila optužene da su sebi pribavili imovinsku korist višu od 5,7 milijadri dinara, bila je vraćena na dopunu istrage. Kasnije je vještančenjem utvrđeno da su pribavili korist višu od 7,9 milijardi dinara.

Početak tog postupka dogodio se 8. augusta 2012. godine hapšenjem Dušana Antonića, a kasnije su uslijedila nova proširenja istrage.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo Sudu da se Dušanu Antoniću, Korićancu, Zariću, Branimiru Uzelcu, Jovanoviću, Sekuliću i Ratkoviću produži pritvor, a da se prema okrivljenima Milanu Antoniću, Milošu Uzelcu i Hasoviću primijeni mjera zabrane napuštanja stana, kao i da se ista mjera produži prema ostalim okrivljenima.

Izvor: Agencije