Rekordna stopa nezaposlenosti u Španiji

Stopa nezaposlenosti u Španiji u prvom je tromjesečju ove godine dosegla novi rekordni nivo, 27,16 posto, čime je broj nezaposlenih u četvrtoj privredi eurozone po veličini premašio vrtoglavih šest miliona, pokazali su podaci tamošnjeg državnog zavoda za statistiku objavljeni u četvrtak.

Riječ je o najvišoj stopi nezaposlenosti u toj državi od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su se počeli prikupljati ti podaci.

U prva tri ovogodišnja mjeseca vojsci nezaposlenih pridružilo se još 237.400 Španaca, čime je njihov ukupan broj dostigao 6,2 miliona, objavio je statistički ured.

U posljednja tri mjeseca 2012. stopa nezaposlenosti iznosila je 26,02 posto, pokazuju podaci tog ureda.

Nekada motor u kreiranju radnih mjesta u eurozoni, Španija sada muku muči s dubokom recesijom s dvostrukim dnom i nikako ne uspijeva izaći iz krize izazvane kolapsom sektora nekretnina 2008. godine.

Drugi najizrazitiji pad

Bum nekretnina omogućavao je španskoj privredi visoke stope rasta, koje su više od 10 godina nadmašivale one u Evropskoj uniji.

Prošle godine se španska privreda smanjila za 1,37 posto, što je njen drugi najizrazitiji godišnji pad od 1970. godine, a službeni Madrid za ovu godinu predviđa daljnji pad ekonomije, u rasponu od 1,0 do 1,5 posto.

U drugom tromjesečju 2007. godine, na vrhuncu razdoblja procvata, zahvaljujući kojem je čak polovina novih radnih mjesta u eurozoni u razdoblju od 2002. do 2005. otvorena upravo u Španiji, stopa nezaposlenosti spustila se u ovoj južnoevropskoj državi na 7,95 posto, što je bio njen najniži nivo u prethodnih 30 godina.

Izvor: Agencije