Makedonija privlači strane ulagače

Makedonska Vlada pokušava niskim porezima i jeftinom radnom snagom privući strane ulagače. Investitori iz automobilske i iz elektronske industrije već su izgradili svoje tvornice.

Vlada polaže nadu da će na ovaj način smanjiti stopu nezaposlenosti u zemlji, koja iznosi više od 30 posto.

Ipak, razina stranih investicija u Makedoniji u 2012. je manja u odnosu na  prethodne godine, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Mašinski inžiner Dimitar Panov proizvodi kondenzatore u američkoj kompaniji Kemet. Fabrika je izgrađena u slobodnoj industrjiskoj zoni Bunardžik u blizini Skoplja, za godinu dana.

„Kad su me zaposlili, poslali su me na obuku u Italiju. Poslije smo dobili mašine i počeli ih montirati. Sada radimo na proizvodnji“, kaže radnik Dimitar Panov.

Ljudski potencijal

Mladi inžiner svoju budućnost vidi u renomiranoj američkoj kompaniji. Kemet je odlučila da investira u Makedoniji, baš zbog mladih obrazovanih ljudi, kao što je Dimitar – kaže menadžer fabrike.

„Kad smo došli u zemlju naišli smo na dobre odnose sa Agencijom za strane investicije. Zato što kad imamo neki problem postoji neko ko nas sasluša, što ne znači da će problem odmah biti riješen. Ipak, ne moramo prolaziti dodatnu birokratiju, što je dobro“, kaže direktor Guido Galleni.

Već nekoliko godina u istoj zoni radi i britanska fabrika Johnson Matthey, koja proizvodi katalizatore za automobilsku industriju.

Katalizatori smanjuju emisiju štetnih gasova iz fosilnih goriva. Goce Damjanovski za dvije godine napredovao je u fabrici, gdje radi 400 radnika.

„Zadovoljan sam. Plata je dobra za makedonske uslove, a imamo i prijevoz i hranu“, kaže radnik Goce Damjanovski.

Generalni menadžer kaže da godišnje iz njihove makedonske fabrike proizvode pet miliona katalizatora. A zbog pozitivnog iskustva u zemlji –  proširuju fabriku.

„Ako pogledate dizel-vozila i kamione koji se prodaju na evropskom tržištu, velik dio njih ima naše katalizatore proizvedene u Makedoniji. To pokazuje da se ovi katalizatori ugrađuju u skupe automobile, koji se voze u Evropi“, rekao je direktor Johnson Matthey Catalysts, Jatin Thakrar.

Nove investicije

U Makedoniji, svaki veći grad ima slobodnu industrijsku zonu. Vlada najavljuje nove investicije i u unutrašnjosti zemlje.

„Postoji veća raspoloživost radne snage izvan glavnog grada. Tu je nezaposlenost veća. U isto vrijeme, cijena radne snage je konkurentnija“, kaže Viktor Mizo iz Agencije za privlačenje stranih investicija.

Ipak, slaba putna, željeznička i energetska infrastruktura je problem za više investicija – kažu ekonomisti.

„Mora se više investirati u energetici. Mi smo energetski uvozna zemlja, tako da ako veća investicija dođe kod nas, to bi povećalo uvoz struje, što sa druge strane bi bilo negativno za zemlju“, kaže profesor na Ekonomskom fakultetu, Sašo Arsov.

Očekuje se da četvrtinu izvoza iz zemlje obezbijede proizvodi iz fabrika koji su strane investicije i pomažu rastu bruto domaćeg proizvoda.

No, strane investicije prošle godine su iznosile skromnih 105 miliona eura.

Za dvadeset godina u Makedoniji su ušle strane investicije u iznosu od 3,4 milijarde eura, kaže Smilevska. Najveći dio kompanija je iz Holandije, Austrije i Slovenije.

Izvor: Al Jazeera