Evropljani će na godišnji odmor van kuće

Ove godine 27 posto građana EU-a koji ljetovanje provode van kuće odlučit će se za neku destinaciju unutar, a 18 posto van Unije (Getty Images)

Tri četvrtine građana Evropske unije (EU) planira negdje otputovati za godišnji odmor, rezultati su istraživanja Eurobarometra.

Tačnije, 41 posto anketiranih koji su izjavili da namjeravaju otputovati za godišnji odmor izjavilo je da će se odlučiti za domaći turizam.

“Perspektiva doprinosa turističkog sektora privredi u cjelini je obećavajuća”, izjavio je za AFP evropski komesar za turizam Antonio Tajani.

Trenutna ekonomska situacija utjecat će na izbor destinacije 34 procenata građana EU-a koji planiraju putovanje tokom godišnjeg odmora.

Zbog toga 42 posto sagovornika koji planiraju putovanje u vrijeme godišnjeg odmora namjeravaju  na putu provesti od pet do 14 dana.

Nedostatak novca

Samo 48 posto građana Malte izjavilo je da će putovati za godišnji odmor, a čak 91 procenata Nijemaca i 90 posto Austrijanaca.

Ove godine 27 posto građana EU-a koji ljetovanje provode van kuće odlučit će se za neku destinaciju unutar, a 18 posto van Unije.

Najomiljenije evropske destinacije su Španija, Italija i Francuska.

Prošle godine čak 71 posto građana EU-a su bili u prilici putovati, bilo iz poslovnih, bilo iz privatnih razloga.

Oni koji nisu imali prilike putovati u 46 posto slučajeva navelo je kao razlog nedostatak novčanih sredstava.

Anketa u kojoj je bilo uključeno oko 30.000 ispitanika provedena je krajem januara u 27 država EU-a i još sedam država koje nisu članice Unije.

Izvor: Agencije