Ryanair otvorio bazu u Zadru

Zadarski aerodrom otvorio je predsezonu letovima jednog od najjeftinijih avioprevoznika u Evropi, Ryanaira, koji će u Zadru imati 54. bazu u Evropi.

Uz najavu povezivanja Zadra sa Rusijom, to ovom gradu u Dalmaciji nudi mogućnost produženja turističke sezone.

„Iskrcavanje putnika, koji su za kartu platili prosječnih 20 eura, nije trajalo dugo. Za pola sata ukrcavaju se oni koji odlaze u Njemačku. Poslovna politika jeftine kompanije – avion zarađuje samo dok je na nebu“, kazao je naš reporter Boris Gagić sa zadarskog aerodroma.

U aprilu Ryanair otvara bazu u Hrvatskoj, a svake večeri avion ove kompanije, vrijedan 70 miliona dolara, nakon letova po Starom kontinentu vraća se u matičnu bazu.

Kako kaže Katica Pupić-Bakrač, direktorica Zračne luke Zadar, 30 članova posade i 10 članova njihovog osoblja će živjeti u Zadru sedam mjeseci.

Mogle bi im se pridružiti ruske posade, ako Zadar postane centar za tamošnje avioprevoznike u Hrvatskoj. Dok se to ne desi, od juna do septembra Zadar će se povezati sa aerodromima evropskog istoka.

„Postavljen je zrakoplov iz Moskve, Sibirija 7, prvi put u povijesti imat ćemo redovnu liniju sa Rusijom, novost je zrakoplov iz Minska, Bjelorusije“, navela je Pupić-Bakrač.

Šira pista

Prošle godine zadarski aerodrom imao je promet od 375.000 putnika. Ove godine namjerava premašiti brojku od 500.000 putnika, jer će aerodrom biti povezan sa oko 40 evropskih destinacija. Samo je Ryanair do kraja oktobra aktivirao 16 linija.

Za novi iskorak aerodroma i prihvat većih aviona planira se širiti pista. Projekat je vrijedan 50 miliona eura, a novac se očekuje iz evropskih fondova.

Kako kaže naš reporter, cesta koja je nekada spajala Zadar sa Zaleđem i Ravnim Kotarima sjekla je pistu, a na zahtjev Brisela zatvorena je.

Mještani ovog dijela Hrvatske i lokalne vlasti morali su prihvatiti stav Evropske unije i nešto dužim putem voziti se do grada i obrnuto. Međutim, taj problem nastoji se riješiti novcem, opet iz fondova Unije.

„Nije isključeno da se jednog dana prokopa podvožnjak ispod piste“, kazao je Darko Kasap, zamjenik gradonačelnika Zadra.

Produžiti sezonu

Do tada, namjerava se produžiti turistička sezona u gradu na 10 mjeseci u godini. Plan je baziran na niskotarifnim aviokompanijama i gostima koje dovoze.

„To su najbolji vanpansionski potrošači, naša analize govore da troše 46 eura dnevno, što je izuzetno značajno“, tvrdi Kasap.

Turistički radnici ističu primjer skandinavske putničke agencije koja van sezonske špice prodaje direktne letove za Zadar.

Povećanju broja noćenja doprinose i mali avioni, kojima je zadarski aerodrom odavno redovna baza tokom cijele godine.

Izvor: Al Jazeera