FIAT razmatra proizvodnju Jeepa u Rusiji

Ruska tvornica saopćila kako je Chrysler spreman "našoj fabrici dati nalog za montažu terenskog vozila Jeep Grand Cherokee" (AFP)

Italijanski automobilski koncern FIAT razmatra mogućnost proizvodnje modela Jeep Grand Cherokee u fabrici Taganrogski automobilski zavod (Tagaz) u Rostovskoj oblasti u Rusiji, rekao je predstavnik ruske fabrike na sjednici Arbitražnog suda Rostovske oblasti, prenosi agencija Tanjug u četvrtak.

U 2014. godini kompanija, također, planira završiti i preuzimanje Chrysler grupe.

„Chrysler je spreman našoj fabrici dati nalog za montažu terenskog vozila Jeep Grand Cherokee. Sporazum o tome je postignut na sastanku predstavnika kompanije i regije 12. februara. Poslije toga je u Tagaz došlo 12 stručnjaka Chryslera koji su obavili tehničku reviziju proizvodnje, koja je u 95 posto spremna za montažu“, rekao je predstavnik tvornice.

Zvanični predstavnik FIAT-a u Rusiji za agenciju Interfax nije želio komentirati planove kompanije na ruskom tržištu.

Izgradnja u Sankt Petersburgu

Taganrogska fabrika automobila osnovana je 1997. godine, a sada proizvodi i prodaje putnička i komercijalna vozila pod brendovima Tagaz, Vir, Hyundai i BID.

FIAT je u februaru prošle godine sa Sberbankom potpisao sporazum u namjerama organiziranja proizvodnje i distribucije putničkih i komercijalnih vozila u Rusiji. Udio učešća Sberbanke u projektu je 20 procenata.

Italijanska kompanija je planirala uložiti 32 milijarde ruskih rubalja (800 miliona eura) u izgradnju fabrike u Sankt Peterburgu. Predviđeno je da puni kapacitet fabrike bude do 120.000 automobila godišnje.

Izgradnja bi mogla početi ove, a završiti krajem 2014. godine, prenosi Interfax.

Izvor: Agencije