Moody's snizio rejting NLB-u za tri nivoa

Moody's navodi potrebu nove dokapitalizacije NLB-a, za što će ove godine biti potrebno 400 milona eura (Reuters)
Moody's navodi potrebu nove dokapitalizacije NLB-a, za što će ove godine biti potrebno 400 milona eura (Reuters)

Agencija Moody's snizila je dugoročnu ocjenu rejtinga Nove ljubljanske banke (NLB) sa B2 na Caa2, sa negativnim izgledima, objavili su u srijedu slovenski mediji koji se pozivaju na izvještaj agencije za kreditni rejting.

Kao razloge za dodatno sniženje ocjene najvećoj slovenskoj banci, koja je u 92-postotnom vlasništvu države, Moody's navodi potrebu njene nove dokapitalizacije, za što će ove godine, po procjenama uprave, biti potrebno 400 milona eura, te nedostatak kratkoročne perspektive za banku da ponovo počne poslovati s dobitkom nakon više godina u kojima je zabilježila negativan rezultat.

Nastavak lošeg trenda

Moody's je rjeting NLB-a prošle godine snizio dva puta, zadnji put krajem jula. Tada je Moody's ocjenu boniteta NLB-a snizio za tri nivoa, sa Ba2 na B2.

Kako u srijedu prenosi poslovni dnevnik Finance, Moody's negativne izglede za Novu Ljubljansku banku zasniva na visokom udjelu loših kredita koji su u kreditnom portfoliju te banke s krajem prošle godine dostigli 28,2 posto ukupnog kreditnog plasmana.

Također, zasniva se na mogućnosti da se taj postotak poveća zbog visoke zaduženosti preduzeća koja su komitenti NLB-a, a navode se i neizvjesnosti vezane na dokapitalizaciju slovenskih banaka u većinskom ili pretežnom vlasništvu države.

Rejtingom Caa2 ocjenjuju se banke koje imaju lošu kreditnu sposobnost i veoma visok kreditni rizik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO