Povećani prihodi NY Timesa od čitatelja

Američki štampani mediji našli spas u digitalnim izdanjima (Al Jazeera)

The New York Times u prošloj je godini prvi put zabilježio veće prihode od svojih čitatelja, odnosno od prodaje online i štampanih izdanja nego od oglašavanja, te je, prema objavljenim podacima, ostvario dobit.

Prihodi od novina rasli su za 10,4 posto, na 952,9 miliona dolara, uglavnom zbog rasta digitalne pretplate i rasta cijene štampanih izdanja.

Prihodi od oglašavanja pali su u 2012. godini 5,9 posto, na 898,1 miliona dolara, navodi NYT u online izdanju, javlja agencija Hina.

“Bilježimo porast pretplate na naša online izdanja, ali i na štampana izdanja. Zapravo, prvi put od kada izlazi list imamo veću zaradu od prodaje štampanih i online izdanja nego od oglašavanja”, komentirao je direktor medijske grupacije NYT-a Mark Thompson.

Zarada nakon gubitaka

Strategija razvoja grupacije bila je koncentrirana na internetske pretplatnike, objasnio je Thompson, kazavši kako je krajem decembra zabilježeno skoro 668.000 pretplatnika, što je 13 posto više nego tri mjeseca prije toga.

Problematično je, kazao je Thompson, bilo tržište oglašavanja, s padom od 5,9 posto.

Za cijelu godinu Times Company je izvijestila o neto zaradi od 133 miliona dolara ili 87 centi po dionici, u usporedbi s gubitkom od 39,7 miliona dolara ili 26 centi po dionici godinu dana ranije.

Osim NYT-a, porast pretplate na digitalna izdanja bilježe i drugi američki dnevni listovi.

Naprimjer, The Boston Globe i BostonGlobe.com, rasli su u 2012. godine osam posto, na blizu 28.000 pretplatnika.

“Pokazana spremnost korisnika ovdje i diljem svijeta da plate za visoko kvaliteteno novinarstvo po kojem su NYT i drugi naslovi kompanije poznati, bit će ključni element naše strategije rasta, koju trenutno razvijamo i o kojoj ću moći puno više reći kasnije ove godine”, kazao je Thompson.

Izvor: Agencije