Grčka na putu izlaska iz recesije

Nakon šest godina ekonomskih teškoća, Grčka je na putu da naredne godine izađe iz recesije. Ali, da bi to zaista postigla mora napraviti konkurentniju ekonomiju. Neki vlasnici preduzeća kažu da su vidna određena poboljšanja, ali da se ekonomija još suočava s mnogo problema.

U decembru je sezona branja maslina. Proizvođači nose svoje usjeve do prese. Grčko ulje smatra se jednim od najboljih u svijetu, zbog tla, klime i tradicionalnih metoda proizvodnje, ali Grci ne ubiru punu korist, izvještava reporter Al Jazeere John Psaropoulos.

Grčka godišnje proizvede oko 280.000 tona maslinovog ulja. Otprilike 40 posto toga se izvozi, gotovo sve naveliko. No, veoma malo novca ide poljoprivrednicima, a ulje nije brendirano kao grčko.

Grčka kompanija Gaea pokrenula je promjene. Brendira i izvozi grčko ulje i masline vrhunskog kvaliteta u 26 zemalja. Trenutno flašira samo oko 1.000 tona ulja godišnje, ali agresivno se širi. Promet se udvostručio na oko 18 miliona dolara u pet godina.

Kompanija se širi i na druge dijelove grčke gurmanske industrije, brendirajući morsku so i ikru sivog cipola iz laguna Mesolonghi u zapadnoj Grčkoj. Osnivač kompanija Gaea Aris Kefaloyannis kaže da je grčka kultura sama sebi najgori neprijatelj.

Sebi najgori neprijatelj

“Ja sam 100 posto za strukturalne reforme. Smatram da je ovo bio jedan od najvećih problema, ako ne i najveći. Stvari su urađene impresivno, rekao bih, ako uporedimo sa situacijom u krizi, ali još se mora mnogo toga uraditi na tom području. Nismo još završili”, rekao je Kefaloyannis.

Grčka je na posljednjem mjestu u Evropskoj uniji po konkurentnosti – velikim dijelom zbog državne birokratije i prekomplicirane regulative. Ona sada treba ohrabriti biznismene kako bi smanjila nezaposlenost od 27 posto.

Ali, problem je i likvidnost. Grčke banke su refinansirane u iznosu 50 milijardi dolara. Međutim, zbog previše nenaplativih kredita, još ne mogu kreditirati zdrave kompanije. To je prisililo najvećeg grčkog izvoznika da se preseli u Brisel.

Supyanos Gramatidis, poslovni konsultant, govori: “Veoma je teško. Grčke kompanije bore se za opstanak. Ako se situacija ovako nastavi, vidjet ćemo da će realna ekonomija doći u mnogo goru situaciju nego što je danas.”

Vlada pokušava srezati administraciju i liberalizirati ekonomiju kako bi je učinila konkurentnijom. Da bi uspjela, mora dozvoliti da sunce zađe nad periodom državnih intervencija i pozdraviti zoru poduzetništva izgrađenog na prirodnim prednostima Grčke.

Izvor: Al Jazeera