Prekomjerni deficit u novom budžetu Srbije

Za Zakon o budžetu glasala su 134 poslanika vladajuće većine, kao i poslanici koalicije SPO-DHSS, te dvoje samostalnih poslanika (Al Jazeera)

Skupština Srbije usvojila je Zakon o budžetu za 2014. godinu, koji predviđa prihode od 8,1 milijardi eura i rashode 9,7 milijardi eura, odnosno deficit republičkog budžeta od 1,6 milijardi eura ili 4,6 projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Za Zakon o budžetu glasala su 134 poslanika vladajuće većine, kao i poslanici koalicije SPO-DHSS, te samostalni poslanici Vuk Jeremić i Dragana Ðuković, dok je protiv bilo 40 poslanika DS, DSS, URS, LDP, SVM i LSV.

Srbija će naredne godine, prema projekciji budžeta, ostvariti blagi privredni rast od jedan posto, prije svega zbog nedovoljne ekspanzije investicija i realnog pada lične i državne potrošnje.

U budžetu za 2014. na republičkom nivou prihodi će biti 8,1 milijardi eura, što je nominalni rast od 6,5 posto u odnosu na rebalans za 2013. godinu, a rashodi 9,7 milijardi eura, što je rast od 5,8 posto.

Najveći prihodi planiraju se od naplate PDV-a, u visini 46 posto ukupnih prihoda, dok na rashodnoj strani transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, prije svega PIO fondu, iznose 25 posto ukupnih rashoda.

Veliki projekti

Kapitalni rashodi doživjeli su značajno povećanje u odnosu na 2013. godinu, a neki od najvažnijih projekata su navodnjavanje u poljoprivredi, obnova kliničkih centara, istraživanje i razvoj u nauci.

Rashodi za zaposlene 24 posto ukupnih rashoda, što je nominalni rast od 3,2 posto u odnosu na 2013. godinu, rashodi za kamate takođe su povećani, dok su subvencije smanjene.

Premijer Srbije Ivica Dačić, prilikom obraćanja poslanicima prije nekoliko dana, ocijenio je kako prijedlog budžeta za 2014. godinu predstavlja priliku za novi početak i prekretnicu u načinu razmišljanja, kao i uvođenje odgovornosti u vođenje ekonomije.

Po njemu, prijedlog budžeta za 2014. predstavlja sve ono što je „Vlada proklamovala kao ciljeve svoje politike, prije svega odgovornost“.

Budžet Srbije za 2014. prvi put je u proteklih 10-ak godina usvojen na vrijeme, najprije na sjednici Vlade, a potom i u Skupštini. Prethodnih godina budžet je u Skupštini uglavnom usvajan krajem decembra, a 2008. sat i po prije ponoći i završetka jesenjeg zasjedanja Parlamenta.

Izvor: Agencije