Rekordan broj milijardera u svijetu

Premda je Sjeverna Amerika prva u svijetu po veličini bogatstva milijardera, Azija bi je mogla preteći za pet godina (EPA)

Broj milijardera u dolarima dosegnuo je rekordan nivo u 2013. godini, kao rezultat snažnog rasta u Aziji, prema studiji koju su objavili švicarska banka UBS i Istraživački institut u Hong Kongu.

Tako je naša planeta u junu imala 2.170 milijardera ili 0,5 posto više nego u prošloj godini, po evidenciji UBS-a i Wealth-X-a.

Njihovo bogatstvo je uvećano 5,3 posto između jula 2012. i juna 2013. godine, dodaju autori studije u saopćenju, prenosi Hina.

Azija je zabilježila najveći rast, sa 18 novih milijardera u jednogodišnjem razdoblju.

Njihovo bogatstvo je poraslo gotovo 13 posto, čime to područje postaje prvo u svijetu po brzini rasta ekonomije.

Azija ‘prijeti’ SAD-u

Premda je Sjeverna Amerika prva u svijetu po veličini bogatstva milijardera, Azija bi je, ovim ritmom, mogla preteći za pet godina.

Od finansijske krize 2009. godine grupa milijardera ima 810 novih članova.

Veličina imovine milijardera od tada se više nego udvostručila i iznosi skoro 6.500 milijardi dolara, što je “dovoljno za finansiranje budžetskog deficita Sjedinjenih Američkih Država do 2024. godine”, ističu autori studije.

Prema tom dokumentu, otprilike 60 posto tih superbogataša sami su izgradili svoje bogatstvo, a njih 40 posto su ga naslijedili ili su uvećali imovinu koju su naslijedili.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO