Johnson & Johnson plaća 2,2 milijarde dolara

Holder: Ove kompanije su napunile džepove na račun Amerikanaca koji plaćaju porez, pacijenata i privatnih osiguravajućih kompanija (AP)

Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson pristala je platiti 2,2 milijarde američkih dolara, kako bi se riješila kriminalne i građanske optužbe u Sjedinjenim Američkim Državama da je promovirala korištenje neodobrenog lijeka za psihička oboljenja kod djece, starijih osoba i hendikepiranih pacijenata.

U optužbama se navodi podmićivanje ljekara i apotekara da preporučuju i propisuju Risperdal i Invegu, lijekove za psihička oboljenja, te Natrecor, koji se koristi kod tretmana zatajenja srca.

Od navedenog iznosa 1,72 milijarde dolara se odnosi na građansko poravnanje sa federalnim i državnim administracijama, te 485 miliona za krivične kazne i oduzimanje profita.

Profit važniji od pacijenata

Ovaj dogovor je treći po veličini u SAD-u, a koji se odnosi na proizvođača lijekova, te posljednji u nizu pravnih akcija protiv kompanija ovog tima, koje se terete da im je profit važniji od pacijenata.

„Ove kompanije su napunile džepove na račun Amerikanaca koji plaćaju porez, pacijenata i privatnih osiguravajućih kompanija“, kazao je generalni tužitelj Eric Holder.

Vlada SAD-a je u proteklim godinama zaustavila agresivne marketinške taktike farmaceutskih kompanija, uključujući i davanje lijekova u neodobrene svrhe.

Ljekarske odluke

Iako je ljekarima dozvoljeno da propisuju lijekove u bilo koje svrhe, proizvođači ih ne mogu promovirati na bilo koji način koji nije u skladu s odredbama Administracije za hranu i lijekove (FDA).

„Svaki put kada se farmaceutske firme ovako ponašaju, one remete ljekarske odluke onih koji pružaju usluge liječenja i brige, ugrožavaju javno zdravstvo i uzimaju novac poreznih obaveznika“, istakao je Holder.

Izvor: Agencije