Fazlić: Prisiljeni prodati udio u Energopetrolu

Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine je počekom sedmice usvojila plan entitetske Agencije za privatizaciju u dijelu koji se odnosi na prodaju 22 posto državnog kapitala u Energopetrolu Sarajevo.

Donesena je i odluka o metodi privatizacije, pa će tako 1,215 miliona državnih dionica u ovoj kompaniji biti ponuđeno na berzi.

Nakon pregovora, koji su trajali godinu i po, Ina i MOL su prije sedam godina kupili 67 posto vlasničkog udjela u sarajevskoj naftnoj kompaniji.

Cijena koju su tada ponudili bila je 112,5 miliona eura. Od toga je 37,5 miliona eura bilo namijenjeno preuzimanju većinskog vlasničkog udjela, a ostatak se odnosio na planirane investicije, koje ni do danas nisu u potpunosti realizirane.

Preostalih 11 posto vlasničkog udjela u Energopetrolu u vlasništvu je malih dioničara.

Šuhret Fazlić, direktor Agencije za privatizaciju je za Al Jazeeru kazao da u proteklih tri godine Agencija predlagala prodaju državnog kapitala u preduzećima u kojim država ima manjinski udio, a federalna Vlada je taj prijedlog u slučaju Energopetrola i usvojila.

Gubitak kapitala

Odluka da se brzo proda udio u Energopetrolu je donesena zbog mogućnosti da Vlada ostane bez ičega zbog rapidnog gubitka kapitala, pojasnio je Fazlić.

“Mi predlažemo prodaju manjinskog udjela zbog toga što smo došli u situaciju da ćemo ukoliko to ne uradimo brzo ostati bez ičega u Energopetrolu, jer je rapidno došlo do gubitka kapitala u Energopetrolu. Gubitak je, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, nadmašio visinu kapitala”, rekao je direktor Agencije za privatizaciju.

On je dodao da odluka o prodaji manjinskog udjela u Energopetrolu nema veze s narušenim odnosima između Ine i MOL-a, kompanija koje su većinski vlasnici sarajevske naftne kompanije, već se radi o “zaštiti državnog kapitala”.

Fazlić je naglasio da je upitno da li će se uspjeti prodati dionice Energopetrola, ali da se u slučaju prodaje svih dionica može očekivati iznos od oko 3,5 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera