Raste broj električnih automobila

Trend koji je počela mala kompanija za proizvodnju električnih automobila iz Californije zahvatio je i ostale proizvođače u Sjedinjenim Američkim Državama.

Giganti motorne industrije električna vozila proizvode više nego ikad ranije, javlja iz fabrike Chevrolet Volta reporter Al Jazeere John Hendren.

Najveći svjetski proizvođač automobila kladi se da je budućnost električna.

Najnoviji hibrid koji je sišao sa proizvodne trake General Motors Detroit je novi Cadillac ELR, koji će biti u salonima kasnije ove godine.

Tesla je svima konkurencija

Analitičari kažu da je detroitska inovacija djelimično potaknuta pritiskom iz Silikonske doline, doma pionira električnih automobila Tesla Motors.

“Svi se takmiče sa Teslom, jer Tesla ima vozilo sa najboljim dometom za električni automobil. Oni su mjerilo u ovom trenutku. Naredni izazov za Teslu je da pređu u rang nižih cijena vozila i to je ono na čemu trenutno rade”, kaže Bruce M. Belzowski iz Instituta za transportna istraživanja.

Upravo tu GM pokušava prestići Teslu – planovima za budući električni automobil sa dometom od 300 kilometara i cijenom od približno 25.000 dolara.

Tesla vodi na tržištu skupocijenih automobila sa cijenom od 71.000 dolara za potpuno električni model.

GM cilja na niže grane sa širokim rasponom hibridnih i električnih vozila te nadolazećim modelom Impala koji radi na prirodni gas.

“Tržište je dosta šire nego što smo pretpostavljali. Zato pokušavamo smisliti različite ponude proizvoda, da bismo pokrili širi spektar koji tržište traži”, kaže Andrew Farah, GM-ov inženjer za Chevrolet Volt.

Brzo punjenje baterija

Ovo je prvi veći ulog General Motorsa u industriji električnih vozila. Chevrolet Volt je izašao 2010. Ima rezervni motor koji radi na gas, a kompanija sada pravi potpuno električni model Spark-I-VI u Koreji.

Ali, GM osigurava svoje uloge alternativnom flotom motora kojom dominiraju hibridi.

Volt od 35,000 dolara može dosegnuti Teslin domet od 480 kilometara, ali samo uz pun rezervoar benzina, koji se aktivira nakon 60 kilometara pređenih na struju.

Teslina tehnologija brzog punjenja napuni prazne baterije za pola sata, dok Voltu treba šest sati. GM, sa timom koji sada proučava Teslu, najavio je da će na Sparku ponuditi brzo punjenje kasnije ove godine. Iako je i dalje jedan korak iza Tesle, analitičari kažu da je to sasvim uredu za velikog proizvođača poput General Motorsa. 

“Moraju vidjeti kakve stvari mogu uraditi trenutno i da li ih trebaju uraditi upravo sad. Da li je uredu da kažu ‘pa, uredu je da Tesla preuzme vodstvo?’ nije kao da Tesla preuzima svu prodaju električnih vozila u svijetu”, rekao je Belzowski.
Drugim riječima, GM je spreman prepustiti pobjedu u brzini, sve dok pobjeđuje u takmičenju popularnosti.
Izvor: Al Jazeera