Obama pozvao Kongres da usvoji budžet

Budžetski deficit SAD-a smanjen je više od polovine otkako je Obama došao na vlast (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u subotu Kongres da prekine “fabrikovanu krizu” i da usvoji novi federalni budžet.

U redovnom sedmičnom obraćanju naciji, Obama je rekao da je ono što većina ljudi čuje iz Washingtona “velika količina neusredsređene buke, koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa stvarima do kojih vam je stalo”, prenosi AFP.

“Iz tog razloga, želim danas da prekinem sa tom bukom i da otvoreno razgovaramo o onome što moramo preduzeti. To počinje sa okončanjem onoga što je ugrozilo našu ekonomiju u proteklih nekoliko godina, a to je konstantan ciklus fabrikovanja krize i autodestrukcije”, izjavio je Obama.

SAD je prije nešto više od dvije sedmice jedva prošao kroz težak spor o budžetu i nivou javnog duga, koji je prijetio da gurne zemlju u bankrot i uzrokovao 16-dnevnu blokadu Vlade.

Rok 15. januar

Ukoliko novi budžetski sporazum ne bude bio postignut do 15. januara, uslijedit će nova runda automatskog kresanja potrošnje.

Obama je poručio Kongresu da “mora usvojiti budžet, koji će izostaviti stvari koje nam ne trebaju i ukloniti poreske manjkavosti koje ne pomažu otvaranju novih radnih mjesta, kako bi se oslobodila sredstva za stvari koje su zaista potrebne za otvaranje novih radnih mjesta i podsticanje rasta”.

Predsjednik SAD-a se, također, osvrnuo na ovosedmični izvještaj Ministarstva finansija, koji je potvrdio da je, otkako je Obama došao na vlast, budžetski deficit smanjen više od polovine.

Američki deficit za fiskalnu 2013. godinu, koja je završena 30. septembra, bio je 4,1 posto bruto društvenog proizvoda, saopćilo je američko Ministarstvo finansija.

Odnos deficita prema BDP-u je prošle godine bio sedam posto, nakon što je u 2009. dostigao 10 posto, kada je Vlada uveliko trošila sredstava u borbi s najgorom recesijom u posljednjih nekoliko decenija.

Izvor: Agencije