Opoziv 1,3 miliona Toyotinih vozila

Među opozvanim i 752.000 primjeraka modela Corolla i Corolla Matrix u SAD-u (Reuters)

Japanski proizvođač automobila Toyota objavio je u srijedu kako će širom svijeta povući oko 1,3 miliona vozila zbog dva različita kvara, uključujući 752.000 primjeraka modela Corolla i Corolla Matrix u SAD-u, kojima se trebaju popraviti zračni jastuci jer se mogu aktivirati tokom vožnje.

Ovo je treći opoziv Toyote od oktobra koji se tiče milion ili više automobila, a dolazi u vrijeme kada se japanska firma pokušava popraviti poljuljanu reputaciju nakon serije opoziva od 2009. do 2011. godine, koji su se odnosili na probleme s papučicom gasa.

Glasnogovornik Toyote Naoto Fuse je kazao kako može doći do kvara IC čipa u kontroli zračnog jastuka ukoliko nastupe smetnje s drugim električnim uređajima u automobilu.

Uslijed toga može doći do neželjenog aktiviranja zračnih jastuka, dodao je.

Toyota opoziva i određene primjerke blizu 150.000 primjeraka modela Corolla i Corolla Matrix u Japanu, Kanadi i Meksiku.

Lakše povrede

Uslijed ovog problema nastalo je 18 sudara s lakšim povredama, naveo je Fuse te dodao kako su se dvije nesreće navodno desile kupcima izvan Japana, ali Toyota ne može potvrditi tačnost navoda.

Glasnogovornik je odbio objaviti koliko iznose troškovi opoziva i servisa automobila koje kupci neće snositi.

Odvojeno od ovog slučaja, Toyota će opozvati i oko 385.000 primjeraka svog premium brenda Lexus zbog problema s brisačima, kazao je Fuse.

Toyota je počela pokazivati znakove oporavka od krize opoziva i vratila naslov najprodavanijeg automobila na svijetu 2012. godine, a ova titula je bila u posjedu General Motorsa (GM).

Izvor: Agencije