Štrajk koštao Hyundai 1,5 milijardi dolara

Hyundai će investirati blizu 280 milijardi dolara u fabrike, dok se sindikat složio da poveća broj proizvedenih automobila po satu (Reuters)

Radnički sindikat južnokorejskog proizvođača automobila Hyundai prihvatio je sporazum o povećanju plata i ukidanju noćnih smjena, čime je okončan jedan od najskupljih štrajkova u historiji te kompanije.

Sindikat je 13. jula počeo štrajk u Hyundaiju, zbog čega je proizvodnja smanjena za blizu 82.000 vozila, vrijednih skoro 1,5 milijardi dolara, navedeno je u saopćenju te kompanije, prenosi AP.

Na glasanju u ponedjeljak je 53 posto, odnosno više od 41.000 radnika glasalo za prihvatanje sporazuma o kome su lideri sindikata i rukovodstvo Hyundaija raspravljali prošle sedmice, navodi se u saopćenju sindikata.

Sindikat i rukovodstvo su se dogovorili da od marta naredne godine druga smjena, koja počinje s radom od 21 sat i završava u osam sati ujutro, bude zamijenjena kraćom radnom smjenom, koja počinje ranije i završava se u jedan poslije ponoći.

Kako bi nadoknadio značajan gubitak u proizvodnji, Hyundai će investirati blizu 280 miliona dolara u fabrike, dok se sindikat složio da poveća broj proizvedenih automobila po satu.

Radnici će, također, dobiti povećanje plate u iznosu od blizu 9.000 dolara, kao i druge podsticaje i bonuse u okviru ovog sporazuma.

Izvor: Agencije