Bamiyan, nada afganistanskog turizma

Drevna historija i jedinstvene prirodne ljepote nekada su privlačile desetine hiljada turista godišnje u Afganistan. Ali, višegodišnji sukobi uništili su turističku industriju.

Novinar Al Jazeere Bernard Smith posjetio je čuvenu pokrajinu Bamiyan, čiji stanovnici pokušavaju opet privući posjetioce.

Šest jezera zajedničkog imena Band-e Amir najpoznatija su atrakcija jednog od najljepših dijelova Afganistana. Kristalno čista voda magnet je za Afganistance, ali ni za koga drugog.

Decenije sukoba izbrisale su ovu zemlju sa turističkih mapa. Jezera se nalaze u pokrajini Bamiyan, poznatoj i po drevnoj historiji.

Turistički vodič Abbas Khawari je rekao: “Izabrali su najbolje inžinjere iz Rima i Grčke.”

Abbas Khawari član je tima stručnih vodiča koji turiste uče o historiji Bamiyana.

Ovo mjesto u planini jedno je od dva u kojima su nekada stajale statue Bude, stare oko 1.500 godina.

Prije 11 godina talibani su ih raznijeli eksplozivom. Danas je ovo najmirnija afganistanska pokrajina.

Nada u turizam

“Ne možete zamisliti kakva je situacija ovdje. Nema rata, nema borbi, ljudi slobodno mogu hodati. Turisti mogu bez straha dolaziti ovamo”, kazao je Khawari.

Turizam je jedina nada za održivi ekonomski razvoj Bamiyana.

“Više od 100.000 stranih turista svake godine je posjećivalo Afganistan tokom mirnijih vremena, prije ‘80-ih i izbijanja građanskog rata. Prošle godine ovo mjesto je posjetilo samo oko 2.500 Afganistanaca i oko 1.000 stranih turista. Opasna sigurnosna situacija u zemlji kao cjelini čini razvoj turističke industrije ovdje u Bamijanu izuzetno teškim”, javio je Smith.

Ali, Fondacija Aga Khan okrenuta je budućnosti. Lokalne ugostitelje i turističke vodiče uči tajnama uspješnog poslovanja.

Vlasnik hotela Abdel-Khalek je rekao: “Za sada turistima možemo ponuditi samo krov nad glavom, kako bi uživali u pejzažu. Moram priznati da moj hotel ne ispunjava standarde, ali pokušavamo ga poboljšati.”

Nesigurna budućnost

Ono što im nedostaje na polju infrastrukture nadoknađuju entuzijazmom. A to je neophodno u zemlji s nesigurnom budućnošću.

“Jedan od najvećih izazova je sigurnost. Sam Bamiyan je dosta siguran, ali doći do njega je teško. Putevi nisu sigurni i nema komercijalnih letova za Bamiyan”, kazao je Fazal Ahmed iz Fondacije Aga Khan.

Sa zapanjujućim pejzažima i drevnom historijom, Bamiyan je stvoren za turizam. Ali, bez poboljšanja stabilnosti u drugim dijelovima zemlje nema mnogo stranaca spremnih da dođu u ovu pokrajinu.

Izvor: Agencije