Nikolić: Ulaganja u sisteme navodnjavanja

Šteta od suše u Srbiji procjenjuje se na nekoliko stotina miliona, pa čak i milijardu eura. Vlada Srbije je usvojila niz mjera za saniranje štete.

Predsjednik Srbije traži od Vlade da poljoprivreda bude prioritet, posebno sistem navodnjavanja.

Svako drugo polje zasijano kukuruzom i sojom u Srbiji je bez roda. Na udaru sunca nisu bili samo poljoprivrednici, već i oni koji vode državu.

Pogođena srpska žitnica

„Nisam morao da dođem do Bećeja da bih video štete ja sam to video i u svojim voćnjacima. Ja ove godine nemam voća zbog suše“, rekao je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije.

Taj problem imaju poljoprivrednici u cijeloj Srbiji.

Najviše je ipak bila pogođena takozvana srpska žitnica, odnosno Vojvodina.

„Sreću da preživi nije imalo 50% zasejanih polja sojom i kukuruzom u Srbiji, što je stvorilo probleme ne samo poljoprivrednicima već i velikim izvoznicima“, javio je reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Najveći srpski izvoznik poljoprivrednih proizvoda „Victoria group“, istovremeno je i  najveći prerađivač soje. Procenjuju da će rod soje ove godine biti manji za 40%, zbog čega će i oni biti na gubitku.

„Ukoliko ne budemo kupili dovoljne količine, zrna mi smo pronašli alternativne kanale snabdevanja takođe nemodifikovane soje i verujte nerado ćemo ga uvoziti, jedino ako moramo. Mi smo kompanija koja prerađuje isključivo srpsko sojino zrno“, naglasio je Zoran Mitrović, generalni direktor Victoria group.

Intervencije Vlade

Vlada Srbije će zbog suše koja, kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, nije viđena u posljednjih 50 godina morati da intervenise sa 170 miliona eura, ali je donesena i odluka o interventnom otkupu kukuruza i privremenom ukidanju carina na uvoz žitarica.

To ipak nije dovoljno za predsjednika Srbije:

„Već dve ili tri godine imamo suše u periodu zrenja i očigledno da će klima ići na to da budu još oštrija, još vrelija leti u Srbiji, i da ćemo morati da koristimo blago koje imamo, a to su sve ove reke koje teku. Prva zaduživanja za investicije u Srbiji biće zaduživanja da se osposobe postojeći sistemi navodnjavanja, a potom da se izgrade novi.“

Suša bi najviše mogla da se odrazi na cene hrane u Srbiji. Ne samo da bi mogli da poskupe poljoprivredni proizvodi, već bi i zbog nedostatka stočne hrane mogla da skoči cijena mesa.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da će uskoro donijeti dodatne mjere, kako bi se spriječila poskupljenja.

Izvor: Al Jazeera