Američka privreda se postepeno oporavlja

Ekonomska aktivnost je u julu i početkom augusta nastavila s postepenim rastom (Reuters)

Američka privreda je od aprila do juna ojačala na godišnjem nivou 1,7 posto, zahvaljujući rastu potrošnje i povećanom izvozu.

U saopćenju američkog Ministarstva trgovine se navodi da je taj rast blago veći u odnosu na prvobitnu prognozu od 1,5 posto, prenosi AP.

Ekonomisti su za drugi kvartal očekivali nešto snažniji rast, nakon poboljšanja podataka za juli.

Rast blizu ili ispod dva posto nije dovoljan za obaranje stope nezaposlenosti, koja je u julu bila 8,3 posto.

Većina ekonomista očekuje da će se nezaposlenost i u preostalom dijelu godine zadržati iznad osam posto.

Analitičari ocjenjuju da slaba ekonomija može ugroziti šanse za ponovni izbor Baracka Obame na funkciju predsjednika, odnosno pomoći kampanji republikanskog kandidata Mitta Romneya.

Porasla maloprodaja

Poslodavci su u julu otvorili blizu 163.000 novih radnih mjesta, što je najbrži tempo otvaranja radnih mjesta od februara.

U julu je, također, porasla maloprodaja, a fabrike su proizvele više robe.

Najnoviji podaci za drugi kvartal pokazuju da su potrošaci trošili nešto bržim tempom od prvobitnih procjena, budući da je potrošnja porasla 1,7 posto, što je bolje od prvobitno očekivanih 1,5 posto.

Izvoz je, također, bio snažan, uz rast od šest posto.

Državna potrošnja, koja tokom protekle dvije godine značajno ugrožava rast, ponovo je smanjena u drugom kvartalu, za 0,9 posto.

Pozitivnije zapošljavanje

Američka privreda se postepeno oporavlja, usljed blagog poboljšanja sektora maloprodaje i tržišta nekretnina, dok je otvaranje novih radnih mjesta i dalje skromno, navedeno je u izvještaju američke Uprave federalnih rezervi (FED).

“Ekonomska aktivnost je u julu i početkom augusta nastavila s postepenim rastom u gotovo svim regionima i sektorima”, navedeno je u izvještaju FED-a o trenutnoj regionalnoj ekonomskoj situaciji, prenosi AFP.

U izvještaju se navodi da je zapošljavanje u prvih šest mjeseci ove godine bilo nešto pozitivnije nego u prethodnom izvještaju, u kojem je zapošljavanje ocijenjeno kao “mlako”.

O izvještaju FED-a će biti riječi na sastanku članova Centralne banke, koji će biti održan 12. i 13. septembra.

Finansijska tržišta se nadaju da bi FED mogao iznijeti nove stimulativne mjere za podsticanje rasta najveće svjetske privrede.

Izvor: Agencije