EBA zadovoljna naporima evropskih banaka

Andrea Enria zadovoljan detaljnim planovima banaka radi povećanja visokokvalitetnog kapitala na devet posto svojih ukupnih aktiva (EPA)

Evropska bankarska agencija (EBA) je zadovoljna naporima koje su preduzele evropske banke kako bi ispunile zahtjeve za povećanim nivoom kapitala u rezervi, rekao je njen predsjednik Andrea Enria za češki poslovni dnevnik Hospodarske noviny.

On je rekao da je EBA generalno zadovoljna detaljnim planovima banaka radi povećanja visokokvalitetnog kapitala na devet posto svojih ukupnih aktiva, što treba da bude postignuto do kraja ovog mjeseca, prenosi agencija AFP.

EBA je prošle godine pozvala evropske banke da povećaju svoj kapital za 115 milijardi eura kako bi ispunile taj cilj, koji je značajno viši od nivoa koje banke moraju ispuniti prema novim međunarodnim propisima pod nazivom Bazel III.

Evropske banke su, međutim, početkom ovog mjeseca saopćile da su primorane da zbog problema sa pribavljanjem svježeg kapitala, smanjuju kreditiranje, kako bi ispunile nove strožije propise.

Zvaničnici iz Instituta za međunarodne finansije (IIF) su izjavili da banke kako bi poboljšale svoj nivo kapitala sada prodaju svoje aktive ili smanjuju kreditiranje.

Izvor: Agencije