Najbogatiji čovjek u Telekomu Austria

Carlos Slim postao je jedan od većih akcionara Telekom Austria, čime je ušao na telekomunikaciono tržište Evrope (Reuters)

Najbogatiji čovjek na svijetu, Meksikanac Carlos Slim, postao je jedan od većih akcionara Telekom Austria (TA), čime je ušao na telekomunikaciono tržište Evrope.

America Movil, koji je u vlasništvu Slima, u petak je otkupio pet posto dionica TA od austrijskog investitora Ronnyja Pecika i dogovorio otkup daljih 16 posto tokom godine.

Pecik je ovom prodajom u potpunosti izašao iz TA.

America Movil je na svom sajtu saopćio da trenutno drži 6,7 posto dionica TA, a poslije zaključenja dogovorene transakcije imat će udio od 23 posto.

Meksička kompanija je objasnila da dogovorom s Pechikom namjerava biti “dugoročni strateški partner” TA.

Otkup dionica TA je, kako je objašnjeno, dio je geografske strategije diverzifikacije koncerna i stvara aktivno prisustvo u srednjoj i istočnoj Evropi.

Rukovodstvo America Movil očekuje konstruktivan odnos s drugim akcionarima TA i uvjereno je u dobru budućnost kompanije.

Dugoročni interesi

Najveći aktuelni akcionar TA, austrijski holding OeIAG, koji drži 28,4 posto dionica, pozdravio je ulazak meksičkog milijardera u ovu kompaniju.

“Ovaj investitor je finansijski i strateški odlično postavljeno preduzeće, s dugoročnim strateškim interesima u ovom dijelu Evrope”, rekao je direktor OeIAG Markus Bayrer.

America Movil je vodeći operater mobilne telefonije u Latinskoj Americi i ima oko 246 miliona korisnika.

Slim je, prema rang listi Forbesa, najbogatiji čovjek na svijetu i raspolaže imovinom u vrijednosti od oko 55,5 milijardi eura.

America Movil kupovinom akcija u TA prvi put ulazi u jedan koncern u oblasti telekomunikacije u Evropi.

Ranije je America Movil predao ponudu akcionarima holandskog KPN-a za djelimično preuzimanje preduzeća, na šta se očekuje odgovor do kraja juna.

Izvor: Agencije