Softver za novi iPhone 5 već je spreman

Appleov Scott Forstall opisuje novi iOS softver u San Franciscu (AP)

Piše: Robert Gabelić

Sljedeću generaciju iOS sustava Apple je predstavio u San Franciscu na WWDC konferenciji, gdje najveća tehnološka kompanija redovito predstavlja svoje planove zainteresiranim programerima. Najavljeni iOS 6 donosi 200 noviteta i nove izazove za Google i njegovu mobilnu platformu. A on bi se trebao pojaviti u jesen ove godine, zajedno sa novim modelom iPhonea 5.

Premda Android u ovom trenutku ima na tržištu nekoliko predstavnika koji su hardverski napredniji od iPhonea, izbor pametnih telefona najveći broj korisnika ipak bazira na ponuđenom softveru. S novom generacijom operacijskog sustava Apple tu želi osigurati stvorenu prednost zadržavanjem programera u vlastitom ekosustavu.

Siri

Appleov glasovni asistent predstavljen s iPhoneom 4S donio je pomak u dotadašnjem poimanju tehnologije za prepoznavanje govora. iOS 6 proširuje njegovu funkcionalnost novim opcijama. Siri sad može pokretati aplikacije, odgovarati na pitanja šireg raspona tema, nuditi svježe informacije vezane uz kulturu i sportu, te zahvaljujući novoj suradnji Applea s Yelpom i OpenTableom pomoći u preporukama i rezervaciji restorana.

Takve funkcije očito neće raditi u cijelom svijetu, no lista zemalja koje Siri podržava novom verzijom nastavlja se širiti. Apple je na WWDC konferenciji objavio namjeru o integraciji Siri u kompatibilne automobile, koji će ponuditi “eyes free” glasovne servise. Ovakvu funkcionalnost za sada najavljuju Toyota, GM, Mercedes, BMW, Honda i Audi.

Apple ‘lajka’ Facebook

Nova verzija iOS-a donosi integraciju s Facebookom. Nakon Twittera, Apple je odlučio podržati još jednu društvenu mrežu koja će korisnicima olakšati dijeljene sadržaja poput fotografija, PhotoStreama, web stranica, lokacija s mapa. Integracija Facebooka u iOS 6 ide duboko iza liste kontakata iz kojih može čitati informacije o rođendanima i dodati ih u kalendar primjerice. Snažniju društvenu komponentu iOS-a Apple namjerava koristiti i kao sustav ze preporuku aplikacija iz App Storea. To će donekle olakšati snalaženje u ogromnoj ponudi mobilnih aplikacija kojih je već više od 500.000.

Mape i navigacija

Najveća novost Appleovog mobilnog OS-a ipak je integracija vlastitih mapa. Ovim potezom Apple još jednom okreće leđa Googleu čiji je GMaps bio integralni dio Appleovog telefona od njegovog predstavljanja 2007. godine.

Maps su nov proizvod dizajniran u cijelosti od strane Applea. Osim klasičnog dvodimenzionalnog prikaza izvedenog vektorskom grafikom, Maps uključuje trodimenzionalan i foto pogled, glasovnu navigaciju, informacije o stanju na prometnicama, prognozu. Maps je u potpunosti integriran sa Siri, čime glasovni asistent postaje temelj Appleove lokacijski bazirane tražilice. Trenutno Maps baza sadrži preko 100 milijuna tvrtki, što je popis koji se uz suradnju s nezavisnim online servisima konstantno proširuje.

Digitalni novčanik

Apple još ne nudi verziju digitalnog novčanika kakav danas predstavlja Google Wallet. Na WWDC konferenciji Apple je predstavio aplikaciju koja bi to trebala promijeniti. Apple Passbook omogućuje spremanje podataka digitalnih avionskih karata, raznih darovnih kartica, kino ulaznica. Lako je pretpostaviti kako na takvim temeljima Apple može izgraditi vlastiti sustav naplate. Uz posjedovanje 400 milijuna aktivnih iTunes korisničkih računa s vezanim kreditnim karticama taj scenarij postaje vrlo realan.

Ostale novosti iOS-a

iOS 6 donosi unapređenja aplikacije za telefoniranje koja omogućuje automatiziranje slanja SMS poruka odbijenom pozivu uz koji je moguće vezati podsjetnik. Safari, Appleov internetski preglednik, sadržaj tabova, paralelno otvorenih web stranica i bookmarksa sad pohranjuje u ‘oblak’. Korisnik bez problema može surfanje s jednog nastaviti na drugom Appleovom uređaju uz zadržane postavke.

Premda će iOS 6 podržavati i iPhone 3GS, neke funkcije novog sustava, poput naprednih funkcija Appleovih mapa, prilagođene su samo iPhoneu 4S, iPadu 2 i kasnijim, hardverski snažnijim uređajima. Ovakvu praksu Apple je demonstrirao kroz Siri, tehnologiju koja je još dostupna samo korisnicima posljednjeg iPhonea. Mnogi u takvim potezima vide forsirano usmjeravanje Appleovih korisnika na novije uređaje, početak fragmentiranja iOS platforme, što se ipak ne može jasno ustvrditi.

Izvor: Al Jazeera