Agrokor ima priliku za preuzimanje Mercatora

Slovenski ministar ekonomije Radovan Žerjav izrazio je u petak zabrinutost da bi, poslije ostavke Upravnog odbora Mercatora, hrvatski rival tog najvećeg slovenskog trgovinskog lanca, Agrokor, mogao iskoristiti priliku za “neprijateljsko preuzimanje”.

On je kazao da bi Mercator mogao dospjeti u strano vlasništvo “relativno brzo”, ali je naglasio da Agrokor nije strateški partner za slovenski trgovinski lanac, prenosi slovenska nacionalna novinska agencija STA.

Udruženje malih akcionara Mercatora MDS izrazilo je razumijevanje za odluku uprave te kompanije, koja je u četvrtak navečer podnijela ostavku.

Teško je voditi kompaniju koja se stavlja na prodaju svakih pet minuta, naveo je MDS u saopćenju za štampu, dodavši da je uprava tom ostavkom pokazala da je profesionalna.

Izvršni direktor Mercatora Žiga Debeljak je rekao da je do pomanjkanja povjerenja došlo zbog različitih stavova o prodaji te kompanije Agrokoru.

Udruženje je pozvalo banke da počnu aktivno upravljati investicijama koje su konfiscirale, umjesto da ih stavljaju na prodaju bez razmišljanja o posljedicama.

Ostavka upravnog odbora Mercatora uslijedila je zbog manjka povjerenja u većinske vlasnike te kompanije.

Izvršni direktor Mercatora Žiga Debeljak je za STA rekao da je do pomanjkanja povjerenja došlo zbog različitih stavova o prodaji te kompanije Agrokoru.

Posljednji pokušaj za prodaju većinskog udjela u Mercatoru, koji je u vlasništvu banaka i prezadužene grupacije Pivovarna Laško, propali su jer je Agrokor povukao ponudu zbog pritiska vlasti u Ljubljani da akcije lanca ne budu prodane.

Izvor: Agencije