Draghi: Najteži dio krize u eurozoni prošao

Predsjedavajući Eurogrupe Jean-Claude Juncker (lijevo) i Mario Draghi (AFP)

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izjavio je da je najteži dio krize u eurozoni prošao i da se situacija u Evropi “stabilizira”.

On je u intervjuu listu Bild rekao da neki ekonomski podaci, uključujući inflaciju i budžetske deficite, pokazuju da je trenutno situacija u Evropi bolja nego u SAD-u.

“Vraća se povjerenje investitora, a ECB već nekoliko sedmica ne kupuje vladine obveznice radi podrške eurozoni”, ukazao je on i pohvalio Njemačku kao “primjer” za cijelu eurozonu, istakavši da je došlo vrijeme da vlade preduzmu odlučne mjere radi borbe s dužničkom krizom u tom monetarnom bloku.

Najnovija anketa među trgovačkim menadžerima pokazala je da ekonomije evropskih zemalja ponovo posustaju.

Draghi je također rekao da likvidnost koju je ECB odobrila bankama zone eura u okviru dve aukcije jeftinih trogodišnjih kredita ne predstavlja inflatornu pretnju ekonomiji tog regiona.

ECB je tokom te dvije aukcije odobrila bankama više od 1.000 milijardi eura, podsjeća Reuters.

Novo posustajanje

“Ako se pogorša prognoza inflacije, neodložno ćemo pribjeći preventivnim mjerama”, ukazao je Draghi.


Stabilna inflacija na nivou od 1,5 posto

On je dodao da eurozonu “još mnogo mjeseci čeka stabilna inflacija na nivou od 1,5 posto”.

Uprkos ovoj izjavi, najnovija anketa među trgovačkim menadžerima pokazala je da ekonomije evropskih zemalja ponovo posustaju.

Indeks PMI, zasnovan na podacima iz nekoliko hiljada preduzeća, ukazuje na to da li se njihovo poslovanje širi ili smanjuje.

Podaci za Njemačku, najveću evropsku privredu, pokazuju da je privredna aktivnost u martu oslabila i da su robne narudžbine opale najvećim tempom od početka godine.

“Imali smo oporavak početkom godine, za koji smo se nadali da će pomoći ekonomiji da uhvati zalet, ali čini se da privreda ponovo slabi”, izjavio je Chris Williamson, glavni ekonomista kompanije Market, koja obavlja istraživanja za izračunavanje indeksa PMI.

Izvor: Agencije