U BiH se sve više koriste platne kartice

U novčanim transakcijama i dalje dominiraju debitne kartice, kojih je u opticaju gotovo milion i po (Reuters)

Poslovne banke u Bosni i Hercegovini bilježe stalni rast udjela platnih kartica u novčanim transakcijama u toj zemlji, a prema dostupnim podacima krajem 2011. godine, bilo ih je opticaju gotovo 1,8 miliona, objavila je u srijedu Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH).

U Bosni i Hercegovini trenutno posluje 29 komercijalnih banaka, a njih 25 izdaje platne kartice.

Ukupna vrijednost transakcija realiziranih upotrebom kartica u zemlji i inostranstvu u prošloj godini iznosila je više od tri milijarde eura, što je za oko 290 miliona konvertabilnih maraka (KM) više nego godinu ranije.

Iz dostupnih podataka tako proističe kako gotovo svaki drugi građanin Bosne i Hercegovine ima najmanje jednu platnu karticu.

U novčanim transakcijama i dalje dominiraju debitne kartice, kojih je u opticaju gotovo milion i po.

Internetsko bankarstvo u BiH je i dalje slabo zastupljeno i njime se tokom 2011. godine koristilo tek oko 70.000 fizičkih osoba i oko 23.000 pravnih subjekata.

Građani Bosne i Hercegovine znatno rjeđe posežu za kreditnim karticama, kojih je u prometu oko 180.000, a najmanje koriste kartice s odgođenim plaćanjem, kojih na novčanom tržištu ima oko 130.000.

No, baš kao i u strukturi kartica, i u transakcijama sa 72 posto dominira upotreba bankomata za podizanje gotovine, na što se odnosi više od dvije milijarde eura prometovanog novca.

Sve slabija platežna moć u Bosni i Hercegovini utjecala je i na iznose pojedinačnih transakcija, pa su one u prosjeku iznosile 75 eura i bile su za tri i po eura manje nego 2010. godine.

Internetsko bankarstvo u Bosni i Hercegovini je i dalje slabo zastupljeno i njime se tokom 2011. godine koristilo tek oko 70.000 fizičkih osoba i oko 23.000 pravnih subjekata, podaci su CBBiH.

Izvor: Agencije