China Telecom povećao profit 10,5 posto

Prihod China Telecoma od pružanja mobilnih usluga porastao je lani 43 posto (Reuters)

China Telecom, jedna od tri vodeće kineske telekomunikacione kompanije, saopćio je da je u 2011. godini povećao profit 10,5 posto, kao rezultat sve raširenijeg korištenja mobilnih telefona u Kini, čime je znatno nadoknađen pad upotrebe fiksnih telefona.

Kompanija je prošle godine ostvarila profit od oko 2,6 milijardi dolara, uz porast prihoda od 11,7 posto, na 39,5 milijardi dolara.

China Telecom i njegova dva glavna rivala, China Mobile i China Unicom, restrukturirani su 2008. godine u okviru vladine reforme teloekomunikacionog sektora radi podsticanja konkurentnosti u vrijeme preorijentacije tražnje klijenata na mobilne usluge.

Te kompanije su pažnju preusmjerile na brzorastuće tržište mobilnih usluga i razvoj netradicionalnih usluga, kao što su pristup brzom internetu i web televiziji.

Broj pretplatnika kompanije na mobilne usluge je prošle godine povećan 39,7 posto, na oko 126 miliona.

Prihod China Telecoma od pružanja mobilnih usluga porastao je lani 43 posto i postao jedna od najvažnijih komponenti njegovog poslovanja.

Prihod od poslova s fiksnim linijama je istovremeno opao 20,4 posto u poređenju sa 2010. godinom.

Broj pretplatnika te kompanije na mobilne usluge je prošle godine povećan 39,7 posto, na oko 126 miliona, dok je broj korisnika brzih usluga treće generacije udvostručen, na 36,3 miliona.

“Trenutno 3G usluge ulaze u fazu ubrzanog rasta i snažne ekspanzije”, ukazao je izvršni direktor Čhina Telecoma Vang Sjaoču.

Izvor: Agencije


Povezane

Analitičari otkrivaju da bi posljednji trendovi na kineskom tržištu nekretnina mogli prerasti u potencijalni problem za svjetsku ekonomiju. Cijena dijamanata raste, vina pada, a za visoke zgrade se ne zna kuda će ići. Ovi ekonomski indikatori se možda kreću u različitim pravcima, ali svi ukazuju da kinesku ekonomiju čeka teško slijetanje.

Published On 18 Mar 2012

Iako je dužnička kriza Grčke oslabila čitavu Evropu, uključujući i nekoliko svjetskih privatnih kompanija, interes Kine za Stari kontinent ne jenjava.

Published On 14 Mar 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO