Nafta blizu 109 dolara po barelu

Pozitivni pokazatelji o stanju američke privrede podstakli su optimizam investitora i rast cijena nafte (AP)

Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u New Yorku  trgovalo po cijeni ispod 109 dolara za barel, budući da su ekonomski indikatori u SAD-u nastavili da se poboljšavaju, a tenzije oko iranskog nuklearnog programa se intenzivirale.

Cijena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u aprilu je na robnoj berzi u New Yorku porasla za dva centa, na 108,86 dolara za barel, dok je istovremeno evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu iznosila 126,20 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Sirova nafta je ranije tokom dana skočila na 110,55 dolara, nakon što su mediji u Iranu prenijeli nepotvrđenu vest o eksploziji cjevovoda u Saudijskoj Arabiji.

Saudijski zvaničnici su potom demantovali taj izvještaj.

Cijene nafte porasle su sa 96 dolara iz prošlog mjeseca zbog strahovanja da bi konflikt oko nuklearnog programa u Iranu mogao da izazove globalni prekid u snabdijevanju sirovom naftom.

SAD i Evropa uvele su sankcije Iranu, a ta bliskoistočna zemlja je, sa druge strane, zaprijetila da će obustaviti dostavu nekim zemljama i zaustaviti tankere koji prolaze kroz moreuz Hormuz.

Optimizam uprskos cijeni

Izrael je juče saopštio da uskoro planira da testira novu balističku presretačku raketu.

Pozitivni pokazatelji o stanju američke privrede podstakli su optimizam investitora i rast cijena nafte.

“Investitori su kupovali zbog straha oko Irana i vjere u jačanje privrede(SAD-a. Međutim, teško je da privreda napreduje uz ovako visoke cijene benzina i nafte”, rekao je konsultant za oblast energetike Cameron Hanover.

Neki analitičari su, međutim, optimističniji po pitanju daljnjeg rasta američke ekonomije uprkos visokim cijenama goriva.

Benzin je u SAD-u ove nedjelje skočio na 3,74 dolara za galon, što je za 31 cent više u odnosu na prethodni mjesec.

“Kao što smo u proteklih par godina uspjeli da se oporavimo uz cijene benzina iznad tri dolara, uspjećemo i sada ako skoče iznad četiri, pa i pet dolara”, zaključio je Carl Leri iz kompanije “Oil opinions and outloks.“

Izvor: Agencije