Francuzima koncesija za Zračnu luku Zagreb

Francuski konzorcij će imati koncesiju na 30 godina (www.zagreb-airport.hr)

Hrvatska Vlada je u srijedu odlučila dati koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb francuskom konzorciju Zagreb Airport International Company (ZAIC).

Zamjenik hrvatskog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić rekao je nakon sjednice Vlade održane u Zagrebu da se radi o 30-godišnjoj koncesiji za izgradnju novog putničkog terminala i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom i pripadajućom infrastrukturom.

ZAIC u roku tri godine treba izgraditi terminal za kapacitet od pet miliona putnika godišnje, ukupna kapitalna ulaganja u prvoj fazi iznose 236 miliona eura, uz dodatnih 88 miliona eura za redovno održavanje, a najveći dio radova bit će povjeren hrvatskim tvrtkama  Vijadukt i Zagorje Tehnobeton.

Ukupni iznos koncesijskih naknada u 30-godišnjem razdoblju iznosi 1,94 milijarde eura, odnosno svedeno na neto sadašnju vrijednost 534 miliona eura, napomenuo je Antešić.

Kredit i Hrvatskim cestama

Hrvatski premijer Zoran Milanović ocijenio je kako se radi o ekonomskom interesu Hrvatske i Zagreba, jer je zagrebačka Zračna luka “pristojna, ali mala zračna luka”, koja nakon 1990. godine nije obnavljana ni dograđivana.


Zračna luka nije obnavljana od 1990.

Potencijal zračnog prometa Hrvatske je najveći u ovom dijelu Evrope, a model koncesije je ekonomski isplativ za nas, rekao je on.

Na sjednici je odobren kredit Hrvatskim cestama (HC) vrijedan 110 miliona eura, uz godišnju kamatnu stopu od 6,7 posto.

HC će novac potrošiti na otplatu dosadašnjih kreditnih obaveza i finansiranje građenja i održavanja cesta u prvom tromjesečju ove godine.

Osim toga, odlučeno je da Hrvatska ove godine neće učestvovati na Svjetskoj izložbi EXPO 2012, koja će biti održana u Južnoj Koreji, jer potrebna sredstva u iznosu od 925.000 nisu predviđena u državnom budžetu.

Izvor: Agencije