Njemačku ekonomiju očekuje pad aktivnosti

U cijeloj idućoj godini aktivnosti bi trebale porasti samo 0,4 posto, predviđa Bundesbank (AFP)
U cijeloj idućoj godini aktivnosti bi trebale porasti samo 0,4 posto, predviđa Bundesbank (AFP)

Njemačka ekonomija, najveća u Evropi, zabilježit će u četvrtom tromjesečju primjetan pad aktivnosti, a početkom iduće godine vjerovatno će tapkati u mjestu, prognozirala je njemačka centralna banka, Bundesbank.

“Trenutni pokazatelji ukazuju na primjetan pad bruto društvenog proizvida (BDP) na kraju godine”, uglavnom zbog slabosti u ključnom industrijskom sektoru, ističe njemačka centralna banka u najnovijem mjesečnom izvještaju, potvrdivši ažurirane prognoze rasta objavljene prije desetak dana.

Izgledi za njemačke kompanije pogoršali su se zbog usporavanja globalnog rasta i pada potražnje iz ostatka eurozone, piše u saopćenju, prenosi AFP.

‘Normalne’ prilike

Nakon što je u prvom ovogodišnjem tromjesečju porastao 0,5 posto, BDP je u drugom tromjesečju uvećan samo 0,3 posto, odnosno mršavih 0,2 posto u razdoblju od jula do septembra.

U posljednjem ovogodišnjem tromjesečju aktivnosti će se vjerovatno smanjiti, predviđa Bundesbank. To bi značilo da će u cijeloj 2012. godini ekonomija porasti samo 0,7 posto, a ne 1,6 posto, koliko je prognozirano u junu.

U prognozama za iduću godinu Bundesbank napominje da je malo vjerovatno da će ekonomija porasti u prvom tromjesečju, iako možda neće ponovo zabilježiti pad aktivnosti, pod uvjetom da vremenske prilike ostanu “normalne”.

U cijeloj idućoj godini aktivnosti bi trebale porasti samo 0,4 posto, predviđa Bundesbank.

Izvor: Agencije


Povezane

Sporazum o porezima koji je trebao spriječiti Nijemce da vrše utaju poreza tako što dio svojih sredstava skrivaju u Švicarskoj, odbačen je od strane njemačkog gornjeg doma. Vladajuća partija Angele Merkel, na toj poziciji više nema večinu, stoga njenom ministru finansija nije preostalo ništa drugo nego da opoziciju zamoli da još jednom razmisle.  

Globalno loša situacija utjecala je na slabljenje stope ekonomskog rasta, a dugotrajna kriza u eurozoni predstavlja najveću prijetnju.

19 Nov 2012

Posljednji statistički podaci pokazuju da njemačka ekonomija jača. Prethodnu godinu završila je sa rastom od 3 posto i čvrstom reputacijom najveće privredne sile Evrope. Međutim, zašto Nijemci, uprkos dobrim vijestima, i deset godina nakon, žale za svojom markom, u Berlinu je istraživao, Marko Pavlović.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO