Njemačku ekonomiju očekuje pad aktivnosti

U cijeloj idućoj godini aktivnosti bi trebale porasti samo 0,4 posto, predviđa Bundesbank (AFP)

Njemačka ekonomija, najveća u Evropi, zabilježit će u četvrtom tromjesečju primjetan pad aktivnosti, a početkom iduće godine vjerovatno će tapkati u mjestu, prognozirala je njemačka centralna banka, Bundesbank.

“Trenutni pokazatelji ukazuju na primjetan pad bruto društvenog proizvida (BDP) na kraju godine”, uglavnom zbog slabosti u ključnom industrijskom sektoru, ističe njemačka centralna banka u najnovijem mjesečnom izvještaju, potvrdivši ažurirane prognoze rasta objavljene prije desetak dana.

Izgledi za njemačke kompanije pogoršali su se zbog usporavanja globalnog rasta i pada potražnje iz ostatka eurozone, piše u saopćenju, prenosi AFP.

‘Normalne’ prilike

Nakon što je u prvom ovogodišnjem tromjesečju porastao 0,5 posto, BDP je u drugom tromjesečju uvećan samo 0,3 posto, odnosno mršavih 0,2 posto u razdoblju od jula do septembra.

U posljednjem ovogodišnjem tromjesečju aktivnosti će se vjerovatno smanjiti, predviđa Bundesbank. To bi značilo da će u cijeloj 2012. godini ekonomija porasti samo 0,7 posto, a ne 1,6 posto, koliko je prognozirano u junu.

U prognozama za iduću godinu Bundesbank napominje da je malo vjerovatno da će ekonomija porasti u prvom tromjesečju, iako možda neće ponovo zabilježiti pad aktivnosti, pod uvjetom da vremenske prilike ostanu “normalne”.

U cijeloj idućoj godini aktivnosti bi trebale porasti samo 0,4 posto, predviđa Bundesbank.

Izvor: Agencije