Grčka produžila rok za otkup javnog duga

Vlasnici grčkog javnog duga su ponudili na prodaju grčke suverene obveznice u vrijednosti od oko 27 milijardi eura (AFP)

Grčka je saopćila da će do utorka produžiti program otkupa njenog ogromnog javnog duga, koji je uslov za nastavak isplate kredita Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Odlučili smo do 11. decembra produžiti rok za otkup obveznica”, izjavio je šef državne agencije za upravljanje dugom Stelios Papadopoulos, prenosi AFP.

Prvobitan plan je bio da vlasnici grčkih obveznica do prošlog petka predaju svoje obveznice u zamjenu za 32,2 do 40,1 posto njihove nominalne vrijednosti, prenosi Tanjug.

Okončanje kupovine

Grčka agencija za upravljanje javnim dugom (PDMA) navela je u saopćenju da će se u utorak u podne okončati kupovina obveznica, čiji je cilj smanjenje grčkog duga za oko 20 milijardi eura i koja je od ključnog značaja kako bi ta zemlja dobila dodatnu pomoć od međunarodnih kreditora.

Grčki finansijski dnevnik Naftemboriki je objavio da su vlasnici grčkog javnog duga ponudili na prodaju grčke suverene obveznice u vrijednosti od oko 27 milijardi eura.

Otkup obveznica je dio kompleksnih napora grčkih kreditora za smanjenje grčkog duga ispod 110 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) u sljedećih 10 godina, s prognoziranih 190 posto BDP-a iduće godine.

Izvor: Agencije