Bankrotirao proizvođač keksa Twinkies

Bez dogovora nema ni Twinkiesa. Pekarske peći američke kompanije Hostess, koja pravi ovo čuveno pecivo, mogle bi se ohladiti zauvijek, jer dogovor menadžmenta i štrajkača u vezi sa mjerama štednje nije postignut.

Nakon gašenja proizvodnje, sa polica prodavnica širom Sjedinjenih Američkih Država nestali su legendarni keksi Twinkies. Nalaze se još jedino na internetu.

Nakon dugogodišnje borbe sa sindikatima, kompanija s 82-godišnjom tradicijom proglasila je bankrot i najavila otpuštanje svih skoro 18.500 radnika.

Mnoge od njih, poput Toma Snydera, nadzornika u New Jerseyju, ovaj potez je iznenadio.

“Tačno u osam su jednostavno sve pogasili, sve u fabrici. Tako sve otpisuju”, kaže on.

Hostess, jedan od najvećih pekara, proizvođača i distributera keksa u SAD-u, poništio je sve ugovore s dobavljačima. Planira odmah početi s prodajom imovine.

Sindikat je imao izbor

Mada su različita mišljenja o razlozima bankrota – promjena ukusa potrošača, loš menadžment – mnogi, pa čak i dio radnika, smatraju da je sindikat u svojoj borbi otišao predaleko.

“Znali smo da neće biti trikova u pregovorima s kompanijama. Činjenice do kojih smo došli pregledom njihovih knjiga ukazivale su na to šta će se desiti ako kažemo ne”, izjavio je Soehl, predsjednik jednog sindikata.

S obzirom na rast troškova i pad tržišta, odluka sindikata možda i nije bila presudna, smatraju analitičari.

“Sindikat je imao izbor. Mogli su pristati na smanjenje plata i otpremnina. Međutim, pitanje koje se postavilo u sindikatu jeste da li će te mjere pomoći ili je firma otišla tako daleko da se ne može puno učiniti”, rekao je Michael Davis, profesor ekonomije i finansija na Južnom metodističkom univerzitetu.

Mada Hostess čeka na zeleno svjetlo Stečajnog suda kako bi krenuo u likvidaciju, ekonomisti su mišljenja da kraj kompanije neće značiti odlazak omiljenog Twinkiesa u historiju.

Izvor: Al Jazeera