Juncker pozdravio lansiranje ESM-a

Predsjedavajući sastancima ministara finansija eurozone i premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker pozdravio je u ponedjeljak pokretanje Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), ocijenivši da taj 500 milijardi eura vrijedan fond za spašavanje finansijski ugroženih članica zone eura predstavlja “historijsku prekretnicu”.

Zvanično lansiranje ESM-a “označava historijsku prekretnicu u uobličavanju budućnosti monetarne unije”, rekao je Juncker poslije inauguralnog sastanka ministara finansija Eurogrupe, koji čine upravni odbor tog fonda.

Pokretanje ESM-a predstavlja ključni korak ka izgradnji odbrambenog zida eurozone u vrijeme dužničke krize koja je monetarni blok gurnula u recesiju.

Fond za spašavanje

Pokretanje tog stalnog fonda eurozone za spašavanje, koje je prvobitno bilo planirano za 1. juli, bilo je odloženo zbog preispitivanja u Ustavnom sudu Njemačke, podsjeća AFP.

ESM još nije operativan i imat će svojih prvih 200 milijardi eura kada u njega do kraja ovog mjeseca bude uplaćena prva rata kapitala vlada članica eurozone.

Juncker je rekao da je monetarna unija, poljuljana zbog trogodišnjeg ogromnog suverenog i bankarskog duga, sada “popunila jaz u institucijama zone eura” još jednim elementom u “sveobuhvatnom planu za preoblikovanje rukovođenja ekonomijom u regiji eura”.

Novac iz ESM-a bit će dodatak još uvijek raspoloživoj sumi od oko 150 milijardi eura iz privremenog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), koji je oko 40 posto svog novca pribavio od azijskih investitora uz garancije vlada članica eurozone.

Izvor: Agencije