Albanija: Bunkeri kao turistički hosteli

Albanija ima prelijepu obalu, ali nedovoljno hotela, no ono čega ima na pretek su neiskorišteni bunkeri.

Sada, studenti iz Albanije zajedno sa svojim vršnjacima iz Njemačke imaju plan za jedinstveno turističko iskustvo – pretvaranje bunkera u prenoćišta za turiste.

Albanija ima 450 kilometara obale, što je dovoljan adut da ta zemlja postane  turistička velesila.

U priobalnom gradiću Tale, deset studenata iz Albanije i deset studenata iz Njemačke namjeravaju albanskom turizmu dodati još jednu dimenziju.

Plan je da se za osam eura, turistu ponudi smještaj sa ležajem, kuhinjom i kupatilom u 700.000 bunkera, koji su služili kao odbrana protiv invazije koja se nikad nije dogodila.

Za vrijeme vladavine komunističkog režima, gotovo sva zemlja je nacionalizirana. Danas, imovinski sporovi su jedan od najvećih problema Albanije, jer mnogo ljudi tvrdi da polažu prava na istu zemlju. Projekat Booker-Bed naišao je na isti problem.

“Nažalost, imali smo problema sa ljudima u vlasti, a možda i opoziciji. Još nemam preciznu informaciju. Zato ne želim kriviti nikoga. Ali stvoreni su određeni problemi zbog kojih smo odlučili zaustaviti radove na terenu. Jednostavno zbog sigurnosnih razloga”, kaže Markus Pretnar, profesor Univerziteta primijenjenih nauka iz Mainza.

Iskoristiti potencijal

Bunkeri su u vlasništvu Ministarstva odbrane, ali studentima su dodijeljena prava na korištenje jednog bunkera. Ako projekat zaživi, onda bi i drugi bunkeri mogli biti pretvoreni u hostele.

No, Endrit Marku, profesor Univerziteta Polis iz Tirane smatra da postoji još jedan problem.

“Realnost u našoj zemlji je da se kulturno i arhitektonsko nasljeđe ne poštuje. Ne poštuje se čak ni kad je starije od hiljadu godina, pa kako da očekujemo da   se poštuju bunkeri koji su tridesetak godina stari. Ali činjenica da oni privlače turiste govori da bunkeri imaju potencijala koji trebamo iskoristiti. To znači da ne mogu ostati prazni. Moramo ih iskoristiti, dati im neku funkciju. Moramo im dati razlog za njihovo postojanje.”

Albanska ekonomija se još uvijek oporavlja od pada komunističkog sistema početkom devedesetih, ali novoizgrađena arhitektura i državni marketing poboljšali su turizam u ovoj državi, koji iz godine u godinu postaje sve unosnija industrija.

Izvor: Al Jazeera