Airbus otvorio novu fabriku u Toulouseu

U tvornici će se proizvoditi model A350, projektiran kao Airbusov odgovor na Boeingov model 787 Dreamliner (Reuters)

Evropski proizvođač aviona Airbus otvorio je u utorak u Francuskoj tvornicu za proizvodnju letjelice tipa A350, čime je ušao u novu fazu utrke s američkim Boeingom za ekonomičniju potrošnju goriva i veću dobit.

Pogon u Toulouseu je otvorio francuski premijer Jean-Marc Ayrault, a dobila je ime po “ocu Airbusa” Rogeru Beteilleu, pioniru dvomotornih putničkih aviona dugog doleta.

U tvornici će se proizvoditi model A350, projektiran kao Airbusov odgovor na Boeingov model 787 Dreamliner i kao evropski doprinos novoj generaciji letjelica koje bi trebale smanjiti račune za gorivo upotrebom uglavnom laganih materijala od ugljikovih spojeva, umjesto težeg aluminija.

Airbus i Boeing očekuju da će ukupna potražnja za avionima srednje veličine i dugog doleta premašiti 6.000 u narednih 20 godina.

Predviđaju, također, da će njihova upotreba rezultirati uspostavom novih zračnih ruta koje će zaobilaziti krcate glavne aerodrome.

To tržište vrijedno je nekoliko stotina milijardi dolara i moglo bi zasjeniti najveće modele mlaznih aviona, kao što su Airbus A380 Superjumbo i najnovija verzija Boeinga 747.

Dvije kompanije suočavaju se pritom s velikim izazovima u gradnji revolucionarnih letjelica koji se proizvode od ugljikovih vlakana, koja su istovremeno čvršća i lakša od metala, ali poskupljuju proizvodnju.

Komplikacije u proizvodnji

Procjenjuje se da će proći više godina prije no što Airbusov A350 i Boeingov 787 počnu donositi dobit.

U Airbusu najavljuju da će model A350 poletjeti narednog ljeta, a trebao bi biti uveden u promet u drugoj polovini 2014, godinu kasnije nego što je prvobitno planirano.

Tri različita modela aviona moći će prevoziti od 270 do 350 putnika.

Konkurentski Boeingov 787 pušten je u promet prije godinu dana u Japanu, a prve su isporuke kasnile tri godine, zbog komplikacija u proizvodnji i u globalnom opskrbnom lancu.

Airbusova tvornica u Toulouseu prostire se na površini od oko 74.000 kvadratnih metara, a počela je s proizvodnjom prvog primjerka A350 koji nikada neće poletjeti i prije službenog otvorenja u utorak.

Model će biti rastavljen kako bi njegovi dijelovi bili podvrgnuti testu izdržljivosti.

U Airbusu predviđaju da će do druge polovine 2018. godine proizvoditi 10 primjeraka aviona mjesečno.

Izvor: Agencije