Slabi optimizam u oporavak kineskog tržišta

Zadnji put kad je Kina održala veliki partijski kongres berze su naglo porasle, ali pred novo sastajanje kongresa situacija se drastično promijenila.

Čak se očekuje da ni promjena na liderskoj poziciji ove države neće donijeti potrebni optimizam na kineskim tržištima kapitala.

Jedan od najvećih događaja u godini, kineski 18. partijski kongres, bit će održan u novembru, kada će se ozvaničiti zamjena na kormilu države.

Kineska finansijska tržišta imala su tešku godinu. Korporativni profiti opali su u industrijskom sektoru šest posto, a javnih kompanija 16 posto.

Uprkos najavama o promjeni liderstva ove države, rijetki očekuju oporavak na berzama.

“Naš fokus u Kini je na profitima, a ne na politici. Tokom godine većina investitora očekivala je stimulacije i da Narodna banka Kine uvede blažu politiku finansiranja. No, za investitore to je bila pogrešna taktika, budući da je politika Banke ostala ista”, kaže Adrian Mowat, strateg JP Morgana.

Investitori za novu strategiju

Investitori se sada okreću ka tome kako će se novo državno vodstvo nositi s ključnim ekonomskim reformama.

Pojedini analitičari smatraju da nova vlada prvo treba postaviti novu ekonomsku strategiju.

“Kina je odradila lagane zadatke, kao što su izgradnja proizvodnog sektora i organizacija izvoza za ostatak svijeta. To je jednostavno. Novi izazov je kako napraviti inovativne industrije? Kako liberalizirati servisni sektor? Kako integrirati ruralno stanovništvo u gradove? Kako privatizirati male kompanije koje su na berzi? To nije samo komplicirano, nego se kosi sa specijalnim interesima”, kaže Stephen Green iz banke Standard Chartered.

Kinesko berzansko tržište naglo je poraslo 2007. godine, kada je Hu Jintao ponovo izabran za državnog lidera, što se investitorima, nekoliko godina kasnije, obilo o glavu.

Sada su mnogo oprezniji i oslanjaju se na konkretne pokazatelje da će nova lica pružiti i novi rast kineske ekonomije.

Ali, promjene u kineskoj politici će se vidjeti tek za nekoliko mjeseci, možda čak i godina.

Izvor: Al Jazeera