Porasla inflacija u eurozoni

Jean-Claude Trichet okončava mandat prvog čovjeka ECB-a (EPA)

Stopa inflacije u eurozoni skočila je na 3 posto u septembru, objavila je Evropska unija (EU).

Nakon što je zvanični Brisel otkrio da je stopa inflacije porasla 0,5 posto od augusta, analitičari tvrde da se predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet suočava s teškom odlukom da li da smanji kamatnu stopu uoči posljednjeg sastanka ECB-a kojim će predsjedavati sljedeće sedmice prije isteka njegovog mandata.

Analitičar Howard Archer iz grupacije IHS Global Insight rekao je za AFP da vjeruje da će ECB, čija je stopa inflacije od oko 2 posto „urezana u kamenu“, smanjiti kamatnu stopu sa 1,5 na 1,25 posto prije kraja godine.

Archer smatra da bi jedina komplikacija mogla biti da Trichetov nasljednik Mario Draghi možda neće htjeti odobriti smanjivanje kamata na prvom sastanku ECB-a kojim će predsjedavati u novembru.

“Trichet bi mogao nagovijestiti da je vrlo moguće da će ECB u novembru smanjiti kamatnu stopu ako privreda nastavi stagnirati, čime bi Draghi bio pod pritiskom da nešto učini ovisno o okolnostima“, tvrdi Archer.

Rast inflacijske stope u eurozoni bio je očekivan nakon što je Njemačka objavila rast inflacije u toj zemlji na 2,8 posto.

Međutim, još uvijek je iznenadio neke građane nakon što je Evropska komisija (EK) saopćila da je inflacija „naizgled dostigla vrhunac u drugom kvartalu 2011. godine“.

Analitičar Clemente De Lucia iz BNP Paribasa rekao je da po dosadašnjim ekonomskim podacima iz zemalja eurozone “srednjoročni inflacijski profil izgleda prilično benigno“.

“Zbog teške svjetske ekonomske situacije, smanjene su cijene artikala za koje se očekuje da će biti još niže nego ranije“, kazao je on.

“Trebala bi se smanjiti stopa inflacije na cijenu električne energije, koja je najviše doprinijela ukupnoj inflaciji u posljednjih nekoliko mjeseci“, zaključio je De Luca.

Izvori: Agencije