UniCredit banka zatvara više od polovine filijala

UniCredit banka planira smanjiti broj svojih filijala sa sadašnjih 160 na 75 (Pixsell)

Najveća italijanska banka UniCredit planira da u narednim godinama zatvori dio filijala, zahvaljujući čemu bi od 2015. trebalo da štedi 50 miliona eura godišnje, javio je Tanjug.

“Namjeravamo da reduciramo površinu koju zauzima mreža filijala banke”, najavio je šef odjeljenja za nekretnine UniCredita Paolo Gencarelli.

Prodaja zgrada

Banka, prema njemu, planira smanjiti  broj svojih filijala sa sadašnjih 160 na 75 i to prije svega tako što će prestati raditi u iznajmljenim prostorima, ali namjerava prodati i dio sopstvenih zgrada.

U naredne četiri godine banka će tako ostati bez 292.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora, prenijela je američka novinska agencija AP.

U Austriji, UniCredit će preseliti svojih 4.000 radnika iz više zgrada u jednu, u predgrađu Beča, a slično će postupiti u Zagrebu, Sofiji, Bukureštu, Moskvi i Pragu.

Generalni direktor Federico Ghizzoni nastoji skresati troškove i smanjiti broj zaposlenih na rukovodećim mjestima kako bi ojačao finansijske rezerve banke i povećao njenu profitabilnost.

UniCredit planira u januaru iduće godine ponuditi na prodaju dionice u vrijednosti od 7,5 milijardi eura.

Pored toga, banka će ukinuti 6.150 radnih mjesta do 2015. i prodati imovinu u zemljama koje za nju nisu strateške.

Banka, na primjer, razmatra prodaju centrale u Hamburgu i nekoliko zgrada u Rimu.

Raskidi ugovora

U Milanu gdje joj je glavno sjedište, banka raskida ugovore o najmu i sprema se na selidbu u novu centralu firme 2013.

U Austriji, UniCredit će preseliti svojih 4.000 radnika iz više zgrada u jednu, u predgrađu Beča, a slično će postupiti u Zagrebu, Sofiji, Bukureštu, Moskvi i Pragu.

“Uštedjećemo na troškovima ne samo otpuštanjem zaposlenih, nego i na energiji poslije preseljenja u efikasnije i kvalitetnije zgrade”, dodao je Gencarelli, prema kome će UniCredit tako smanjiti emisiju ugljen dioksida za 50 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Podizanjem starosne granica za odlazak u penziju u na 66 godina predviđeno je planom za smanjenje deficita državnog budžeta za 30 milijardi eura.

Published On 05 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO