I Apple i HTC proglasili pobjedu u sporu oko patenata

HTC smatra da odluka američke komisije neće naštetiti prodaji njihovih mobilnih telefona na tržištu SAD-a (AFP)

Apple je ostvario djelomičnu pravnu pobjedu protiv rivala HTC-a u parnici koja se vodi u Sjedinjenim Američkim Državama oko pametnih telefona, iako je tajvanski proizvođač također kazao da je pobijedio nakon što je regulatorna agencija odlučila da je prekršio samo jedan od četiri patenta proizvođača iPhonea.

Američka trgovinska komisija naredila je HTC-u da do aprila 2012. zaustavi uvoz pametnih telefona u SAD koji krše Appleov patent.
Odlukom komisije poništena je prethodna odluka da je HTC prekršio dva patenta.

„Ovo je ograničena pobjeda za Apple iz mnogih razloga“, kazao je Peter Toren, pravnik čija je specijalnost intelektualno vlasništvo.

„HTC ima dovoljno vremena da nađe tehničko rješenje, na kojem već rade. Odredba stupa na snagu u aprilu, ali praktičnih posljedica neće biti nekoliko mjeseci poslije toga“.

HTC, koji ostvaruje skoro polovicu prihoda na američkom tržištu, saopćio je da je zadovoljan odlukom komisije.

„Ova odluka je pobjeda za HTC . . . Vrlo smo zadovoljni odredbom, koju poštujemo“, navodi se u saopćenju

Dionice HTC-a skočile su za 5,4 posto na berzi u Taipeiju u utorak, čemu je također pomoglo saopćenje kompanije da će otkupiti 10 miliona svojih dionica do 19. februara.

HTC je saopćio kako je prekršaj patenta „neznatan detalj u sučelju“, te da će ga uskoro sasvim promijeniti na svim modelima telefona.

Sporni patent je povezan sa tehničkim rješenjem koje omogućava korisnicima da u okviru odabranog dokumenta, poput emaila, direktno pozivaju brojeve telefona koji se navode u tom dokumentu, odnosno kliknu na broj telefona ili neki drugi podatak kako bi dobili više informacija.

Glasnogovornica Applea Carolyn Wu je kazala: „Mislimo da je konkurencija zdrava, ali konkurenti trebaju izmisliti originalnu tehnologiju, a ne krasti našu“.

Tužbe zbog kršenja patenata česta su pojava među tehnološkim gigantima. Apple trenutno tuži finska Nokia za kršenje patenta, na što je proizvođač iPhone-a odgovorio kontratužbom.

Izvor: Agencije