Američka kompanija kupila nišku kasarnu

Vojska RS će dobiti više od 200 stanova (EPA)

Američka kompanija Clean earth capital kupila je na konkursu lokaciju bivše kasarne Bubanjski heroji u Nišu na kojoj će graditi stambeno-poslovni kompleks. Firma u kojoj je “mješoviti američko-evropski kapital” uložit će 60 miliona eura u grad.

Naime, u četvrtak su otvorene ponude povodom konkursa za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini na lokaciji Bubanjski heroji.

Na konkurs koji je Grad Niš raspisao za prodaju zemljišta nekadašnje kasarne pristigle su dvije ponude, od kojih jedna nije imala validnu dokumentaciju.

Na zemljištu kasarne Bubanjski heroji, površine 15 hektara, gradit će se stambeno – poslovni kompleks sa uređenim parkovskim površinama koji će investitor prema ugovoru morati da izgradi za pet godina.

Novi gradski centar kakav do sada nije građen bit će i svojevrstan centar općine Palilula u kome će stanovnici ovog dijela grada dobiti trgovinsko-poslovni centar. Zemljištu je data najšira namjena.

Najveća investicija u Nišu

Očekuje se da grad od prodaje ovog zemljišta prihoduje 20 miliona eura.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović rekao je da je posle trogodišnjeg rada uspješno okončan jedan od njegovih prioriteta – investiranje u 15 hektara zemljišta u kasarni Bubanjski heroji.

“To je jedna od najvećih investicija u Nišu u posljednjih 20 godina i četvrta najveća američka investicija u Srbiji”, rekao je Simonović.

Niš će na toj lokaciji dobiti poslovno-stambeni objekt, a vojska Srbije će dobiti više od 200 stanova za svoje pripadnike, javlja Tanjug.

Stambeno-poslovni kompleks

Investitor će na tom mjestu moći da gradi stambeno-poslovni kompleks sa tržnim centrima, bioskopom, zdravstvenim i školskim objektima i drugo. Na obodu parcele moći će da se gradi isključivo stambeni kompleks dok će stambeno-poslovni kompleks moći da se gradi u centralnom dijelu zemljišta. Na ovom zemljištu nije dozvoljena gradnja magacinskog i proizvodnog pogona i obavezno je uređenje parkovskog i prostora za rekreaciju.

 

Procedura razmjene nepokretnosti konačno je završena poslije osam godina potpisivanjem ugovora između Grada Niša i Ministarstva odbrane.

Niš je prvi grad u Srbiji koji je okončao proces razmjene nepokretnosti sa Vojskom Srbije.

Osnivač kompanije Clean earth capital Philip Bay zahvalio je gradonačelniku na visokoj profesionalnosti i transparentnosti u radu. On je posebno naglasio da će biti najbolji promoter dobrog poslovnog okruženja i kvalitetnog poslovanja u Nišu.

Dobra investicija ili štetan ugovor

Republički poslanik (DSS) Milan Lapčević, međutim, upozorava je da je prodaja zemljišta na lokaciji kasarne Bubanjski heroji „štetna za grad“, a da je oglas za prodaju bio „oglas sa slikom“, piše beogradski dnevnik Danas.

On je precizirao da je oglasom bila predviđena prodaja „neizgrađenog“ zemljišta, uprkos tome što se na toj lokaciji nalazi veliki broj vojnih objekata ukupne površine 20.500 kvadratnih metara, od kojih „bar polovinu čine zgrade koje su uslovne i višenamjenske“.

On je dodao da su uslovi oglasa „pravljeni za tačno određenog kupca“ pošto je navedeno da mogu da se jave samo firme ili fizička lica koje su do sada izgradila objekte ukupne površine 200.000 kvadrata i koji mogu da daju bankarsku garanciju od 10 miliona eura.

Lapčević je ocijenio da je početna cijena po kojoj je zemljište prodato više nego niska jer je, kako je naveo, Direkcija za imovinu Srbije to zemljište procijenila na 11 miliona eura.

Izvor: Agencije