Upitna budućnost JAT-a nakon hapšenja biznismena

Dvije sedmice pred istek roka za dostavljanje ponude za kupovinu JAT Airwaysa neizvjesno je da li će se treći pokušaj privatizacije srbijanske aviokompanije pokazati uspješnim.

Zbog finansijskih malverzacija teških 433 miliona eura, u četvrtak je u Londonu uhapšen, a potom uz kauciju pušten Vladimir Antonov, jedan od suvlasnika firme Baltic Aviation Systems iz Latvije, jedine kompanije koja je otkupila tendersku dokumentaciju za JAT.

Kako izvještava dopisnica Al Jazeere iz Beograda Anne Marie Ćurčić, još uvijek se čeka zvanična izjava ove kompanije o tome da li će hapšenje Antonova utjecati na uspostavljanje strateškog partnerstva sa JAT-om.

“Iz nadležnog Ministarstva infrastrukture stiče se utisak da vlada ipak ne gubi nadu”, javila je Ćurčić. Dodala je da Vlada Republike Srbije neće po svaku cijenu prodavati JAT, nego samo ako nađe adekvatnog strateškog partnera i ostane manjinski vlasnik aviokompanije.

Ćurčić je istakla da se dugovi JAT-a, čija je flota zastarjela, broje u milionima eura. 

Kako god se pregovori završili, stručnjaci upozoravaju da posebno uoči izbora, vlast ima tendenciju da neuspjeh proglasi uspjehom.

„Tako i ovaj put imamo kupljenu dokumentaciju kao neki uspeh, odlaganje nekog roka za tog koji je kupio dokumentaciju. U međuvremenu, pojavlju se problemi u tom preduzeću i onda se mediji okreću tome umesto da se koncentiršemo kako da od JAT-a uradimo nešto bolje“, rekao je za Al Jazeeru prof. dr. Milan Kovačević, ekonomista i ekspert za strana ulaganja.

Ishod trećeg pokušaja privatizacije srbijanskog nacionalnog avioprevoznika bit će poznat najkasnije do 12. decembra, kada kompaniji Baltic aviation systems ističe rok za dostavljanje konkretne ponude.

Izvor: Al Jazeera