Svjetsko bogatstvo nezadrživo raste

Analitičari smatraju da Ruse neće napustiti potrošačko raspoloženje ni u narednih deset godina (EPA)

Svjetsko bogatstvo, uprkos trenutnoj krizi, nezadrživo raste, ukazuju analitičari Goldman & Sachsa, tako da će do 2030. godine broj ljudi s godišnjim prihodima iznad 6.000 dolara biti udvostručen, čemu će najviše doprinijeti zemlje u usponu.

Eksperti Rusiji proriču izuzetno buran razvoj potrošačkog raspoloženja, tako da će ga vlada morati suzbiti.

Broj osoba koje će se ubrajati u srednju klasu do 2030. godine u svijetu će se povećati za 2,7 milijardi, s tim što će 98 posto tog rasta obezbijediti zemlje u razvoju, među kojima su zemlje BRIK-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina), ističe se u izvještaju Goldman & Sachsa posvećenom potrošnji u zemljama s ekonomijama u usponu.

Rast potrošnje za devet godina bit će za deset biliona dolara veći, tako da će do 2020. godine u zemljama s ekonomijama u usponu dostići 13 biliona dolara, što će činiti 43 posto ukupne svjetske potrošnje.

Ovako buran rast može rezultirati pojavom još jedne “zemlje – potrošača”, čija će ekonomija biti uporediva sa SAD-om.

Značajan udio u rastu svjetske potrošnje imat će zemlje BRIK-a, a on će porasti sa 23 posto u prošloj deceniji na 62 posto u periodu 2010-20. godina.

Potrošačko raspoloženje

Analitičari Goldman & Sachsa su proračunali da će potrošnja rasti 10 posto godišnje, prenosi Tanjug.

Potrošačko raspoloženje u Rusiji će se u narednoj deceniji također povećati.

Udio troškova kupovine neophodnih proizvoda u ukupnoj potrošnji su prethodne decenije opadali sa 49 posto u 2000. na 44 posto u 2010. godini, a u predkriznim 2006-07. bili su čak ispod 40 posto u Rusiji.

Privatna potrošnja je, međutim, tih godina rasla u prosjeku 22 posto godišnje i povećavala se čak i u vrijeme krize 2009. godine.

Analitičari smatraju da Ruse neće napustiti potrošačko raspoloženje ni u narednih deset godina.

Do 2020. godine udio najneophodnijih proizvoda u potrošnji Rusa će opasti na 38 posto, što znači da će stanovništvo više novca trošiti na putovanja, automobile, stanove i tehniku.

Ruski eksperti se u potpunosti slažu sa stranim kolegama.

Općesvjetski trend

“To je općesvjetski trend: usporavanje potrošnje u razvijenim zemaljama i rast u zemljama u razvoju”, ističe generalni direktor Finexpertize Gvan Mikajeljan, prenosi Glas Rusije.

U zemljama BRIK-a industrijski rast prati ekploatacija radne snage i sada, kada je strani potrošač “presušio”, tempo rasta može obezbijediti samo domaća potrošnja.

Profesor visoke ekonomske škole u Moskvi Sergej Smirnov upozorava da bi se rast potrošnje u svijetu u perspektivi mogao sudariti s prirodnim ograničenjem.

Prema postojećim proračunima, ako bi potrošnja po stanovniku u Kini dostigla 50 posto sadašnje potrošnje u Njemačkoj, na planeti ne bi ostalo slobodnih resursa.

“Kina iz tog razloga vodi politiku ograničavanja potrošnje, kao i ograničavanja nataliteta”, ističe Smirnov, dodajući da bi u srednjoročnoj perspektivi i Rusija mogla uvesti tu praksu pomoću poreza na luksuz.

Izvor: Agencije