Qatar Airways ipak kupuje 55 aviona Airbusa

Qatar Airways je od Airbusa kupio 50 energetski efikasnih aviona A320neo (EPA)

Grupa Airbus, najveći proizvođač aviona na svijetu, u posljednjem trenutku dobila je porudžbinu bliskoistočnog prevoznika Qatar Airways za 55 aviona na sajmu aviona u Dubaiju (Dubai Air Show 2011), svega nekoliko sati nakon što je je šef kompanije kritizirao evropsku korporaciju zbog kašnjenja isporuka.

Porudžbina, koju je objavio izvršni direktor Qatar Airwaysa Akbar al-Baker, sadrži 50 energetski efikasnih aviona A320neo, kao i pet najvećeih putničkih letjelica na svijetu A380.

Time je vrijednost ukupnih porudžbina koje je dobio Airbus u Dubaiju dostigla 20,4 milijarde dolara, uključujući obećanje kompanije Spirit Airlines sa sjedištem u SAD-u da će kupiti 75 aviona tipa A320, koji, prema zvaničnom cjenovniku, koštaju 6,7 milijardi dolara.

Vrijednost Airbusovih porudžbina nadmašila je ugovore glavnog konkurenta, američkog Boeinga, koji je potpisao ugovore o prodaji aviona u vrijednosti od 18,56 milijardi dolara, uključujući i rekordnu porudžbinu Emirates Airlinesa 50 letjelica za najduže letove tipa B777-300 za 18 milijardi dolara.

Airbus je u utorak odustao od objavljivanja “velikog posla”, nakon što je Baker na konferenciji za novinare u Dubaiju kazao da se pregovori s evropskom kompanijom nalaze u “ćorsokaku”.

Qatar Airways, koji se brzo širi i bilježi visoke stope rasta, saopćio je u utorak da se pregovori s Airbusom, povodom očekivane velike porudžine više od 50 aviona, „nalaze u zastoju“ i da se za sada ne zna da li će ih i biti.

I Boeing u igri

Baker je ocijenio je da se pregovori nalaze “u ćorsokaku” i dodao da je “pesimista” povodom postizanja mogućeg sporazuma prije kraja sajma aviona u Dubaiju, koji se završava krajem ove sedmice.

On je kritizirao Airbus da “još uči proizvoditi avione” i da je sudbina velike porudžbine neizvjesna.

“Čini se da Airbus još uči da izrađuje avione”, kazao je Baker na zajedničkoj konferenciji za novinare s Airbusovim glavnim rivalom, Boeingom, na kojoj je obajavljena porudžbina dva Boeingova aviona 777 za prevoz tereta.

Qatar Airways, sa sjedištem u Dohi, ima flotu od 101 aviona, u kojoj dominiraju Airbusove letjelice, premda kompanija ima porudžbine ili opcije za oko 90 Boeingovih aviona.

Qatar Airways planira da do 2016. godine ima 170 aviona.

EADS, evropski konzorcij za izradu aviona, vojne i svemirske opreme, matična kompanija Airbusa prošle sedmice je objavio da će isporuke aviona A350 kasniti šest meseci i da će prvi avion biti predt kupcu u prvoj polovini 2014. godine.

Izvor: Agencije