Oman Air kupio šest ‘dreamlinera’

Etihad Airways je spreman kupiti još 12 Boeingovih aviona, od čega 10 „dreamlinera“ i dva 777 (EPA)

Američki Boeing obezbijedio je novu veliku porudžbinu od bliskoistočnog prevoznika Oman Air, drugog dana međunarodne smotre najnovijih dostignuća u avioindustriji u Dubaiju (Dubai Air Show), čime je porastao optizmizam svjetskih proizvođača letjelica da bi mogli obezbijediti rast uprkos općoj privrednoj krizi.

Oman Air i Beoing potvrdili su da će prevoznik kupiti šest modela 787-8 „dreamlinera”, koji su ranije poručeni, ali finansijski detalji ugovora nisu saopćeni.

Svaki boeing 787-8 košta 193,5 miliona dolara po zvaničnom cjenovniku.

Avione je ranije poručila lizing kompanija ALFAKO, ali je kupovina prepušetna Oman Airu, glavnom prevozniku sultanata, dosta manjoj kompaniji od Emirate Airlines, koji je u nedjelju poručio 50 Boeingovih aviona tipa 777 u vrijednosti od 18 miliajrdi dolara.

“Odluka da kupimo avione 787-8 je dio dugoročne strategije Omana da širi i modrnizira flotu energetski efikasnim avionima”, izjavio je izvršni direktor Oman Aira Peter Hill.

Osnovana 1993. godine, kompanija Oman Air leti ka 41 destinacije, podsjećaju agencije.

Rekordna porudžbina Emirate Airlinesa, najevća po vrijednosti u historiji američkog avio-giganta, obavljena prvog dana sajma u Dubaiju, u nedjelju, omogućila je Boeingu da se ponovo vrati “u igru” i da se ravnopravno nadmeće s evropskim Airbusom za titulu najvećeg proizvođača  i prodavca aviona na svijetu.

Najbrža stopa rasta

Na listi mogućih kupaca nalaze se i druge bliskoistočne aviokompanije, kao što je Katar Airways, koji bi trebao izaći s konačnom potvrdom porudžbine najvećih putničkih aviona na svijetu A380 od Airbusa.

Izvori bliski pregovaračima trvde da je Etihad Airways iz Abu Dabija spreman kupiti još 12 Boeingovih aviona, od čega 10 „dreamlinera“ i dva 777, ali da taj posao, moguće, neće biti objavljen na sajmu u Dubaiju.

Tri velike bliškoistočne aviokompanije kupuju širokotrupne avione za rute ka Aziji i SAD-u, a kuvajtska leasing kompanija ALFAKO planira poručiti 30 putničkih aviona A320neo od Airbusa.


Boeing 787-8 košta 193,5 miliona dolara [EPA]

Prošle godine Emirates Airways, jedan od prevoznika s najbržom stopom rasta na svijetu, prošle godine poručio je na britanskom sajmu u Farnborou 30 aviona 777 od Boeinga u vrijednosti od 9,1 milijarde dolara.

Kompanija je najveći pojedinačni operator modela 777 sa 95 letjelica u servisu.

Emirates Airways ima flotu od 162 širokotrupna aviona, koji lete ka 115 destinacija u 67 zemlje.

Kompanija, pored Boeingovih modela, poručila je 73 letjelice od Airbusa tipa A380, kao i 70 aviona airbus A350.

Izvor: Agencije