Vijetnam zabranio američki film zbog teritorijalnog spora s Kinom

‘Linija s devet crtica’ koristi se na kineskim kartama kako bi se ilustrirali zahtjevi Pekinga za ogromnim područjima Južnokineskog mora, uključujući teritorije koje Vijetnam smatra svojim.

Film Barbie s Margot Robbie i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama, prvobitno je trebao biti prikazan u Vijetnamu 21. jula (Reuters)

Vijetnam je zabranio dugoočekivani film Warner Brosa, Barbie u domaćoj distribuciji zbog scene u kojoj je prikazana karta Južnokineskog mora iz koje proizlazi da Kina polaže prava na teritorije koje svojata Vijetnam.

„Linija s devet crtica“ u obliku slova u koristi se na kineskim kartama kako bi se ilustrirali zahtjevi Pekinga za ogromnim područjima Južnokineskog mora, uključujući teritorije koje Vijetnam smatra svojim kontinentalnim pojasom i u kojem je dodijelio naftne koncesije, javlja Reuters.

Više zabrana

Barbie je posljednji film koji je zabranjen u Vijetnamu zbog prikazivanja kontroverzne kineske „linije s devet crtica“ koju je sud u Hagu odbacio u međunarodnoj arbitražnoj presudi 2016. godine. Kina odbija tu presudu.

Vijetnamska vlada je 2019. godine povukla je DreamWorksov animirani film Everest: Mladi Jeti (Abominable), a prošle godine je iz istog razloga zabranila Sonyjev akcijski film Uncharted.

Film Barbie s Margot Robbie i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama, prvobitno je trebao biti prikazan u Vijetnamu 21. jula, na isti datum kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Hina.

Izvor: Agencije