Zagrebačka filharmonija će novu sezonu posvetiti Tesli

‘Slogan ove sezone je ‘Frekvencija srca’. To je hommage svim umjetnicima te velikom znanstveniku i čovjeku Nikoli Tesli’, rekao je Mirko Boch, jedan od čelnih ljudi Zagrebačke filharmonije.

Koncert posvećen Tesli će izvesti Hrvatski koncertni ansambl 'Sv. Blaž' pod dirigentskom palicom Krešimira Batinića (Pixsell)

Nova sezona Zagrebačke filharmonije 2023/24, čiji je slogan „Frekvencija srca“, posvećena je svim umjetnicima, a posebno Nikoli Tesli, u povodu obilježavanja 80. godišnjice njegove smrti.

Zamjenik ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirko Boch istaknuo je da je Tesli posvećen jedan koncert, koji će izvesti Hrvatski koncertni ansambl Sv. Blaž uz ravnanje dirigenta Krešimira Batinića, prenosi Hina.

„Slogan ove sezone je ‘Frekvencija srca’. To je hommage svim umjetnicima, te velikom znanstveniku i čovjeku Nikoli Tesli. Mislim da je to najmanje što možemo napraviti za njega te mi je zbog toga drago da smo konferenciju održali u Tehničkom muzeju ‘Nikola Tesla’ u Zagrebu“, rekao je Boch najavljujući koncert pod nazivom „Tesla valovi“.

Najavljen i ciklus za djecu

Autorsku glazbu za „Tesla valove“ pisat će članovi Zagrebačke filharmonije, glazbenici i skladatelji Dubravko Palanović i Marin Rabadan.

U novoj sezoni održat će se tri ciklusa – Crveni i Plavi, s po 11 koncerata, te Off s pet nastupa. Najavljen je i ciklus Minimini namijenjen djeci koji potpisuje Petra Radin, a nudi četiri naslova – Ježevu kućicu, Božić kod Zimogroznih, Napokon orkestar te Da sam ja kontesa Dora. Posljednje djelo inspirirano je skladbom Crveni karanfil, prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević povodom stote obljetnice njene smrti, obilježene u ovogodišnjem ciklusu.

Maestro i šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz se nada da će, „uz jednu od najboljih svjetskih filharmonija“ slušatelji otkriti sasvim novi svijet glazbe“.

Izvor: Agencije