Jergoviću prestižna nagrada ‘Fric’ za knjigu ‘Trojica za kartal’

Ovogodišnji pobjednički naslov odabran je među 59 razmatranih, od kojih se ukupno šest profiliralo u uži izbor za književnu nagradu novina ‘Express’ i ‘24 sata’.

Knjiga 'Trojica za kartal' je remasterirana verzija Jergovićeve kultne zbirke 'Sarajevski Marlboro' iz 1994. godine (Pixsell)

Nagrada Fric, novina Express i 24 sata za najbolju knjigu fikcijske proze 2021/22. otišla je u ruke književniku Miljenku Jergoviću, za knjigu Trojica za kartal, remasteriranu verziju kultne zbirke Sarajevski Marlboro iz 1994. godine, javlja Hina.

Ovogodišnji je pobjednički naslov odabran među 59 razmatranih, od kojih se ukupno šest profiliralo u uži izbor za nagradu.

Uz Trojicu za kartal, to su romani U kasno ljeto Magdalene Blažević, Yesterday Namika Kabila, Niotkuda s ljubavlju Đorđa Matića, Stjenice Martine Vidaić i zbirka priča Izvještaj o generaciji Dalibora Šimprage.

Obrazlažući nagradu Jergoviću, predsjednica žirija, književna kritičarka Jagna Pogačnik kazala je kako priča o Trojici za kartal jest remasterirana knjiga iz 1994. godine, „ali i posve nova knjiga, s novim pričama o drugim likovima i događajima, u čijem je središtu to da su pripovijedanje i priča ono što od običnih ljudi i događaja može načiniti nešto veliko“.

Šesti dobitnik nagrade

„Priče iz zbirke polaze od grada kao školjke uspomena koja se rastvara pred svjedocima – čitateljima i čuva priče o korijenima pripovjedačeva identiteta i o tome kako su ljudski životi kraći od treptaja oka. Jergovićeva Trojica za Kartal iskazuju vjeru u književnost kao izravan govor o zbilji, premda s jasnom sviješću kako literarizacija podrazumijeva i otklon od onoga kako se doista dogodilo i određeni stupanj transformacije. Po njima ćemo, tim malim pričama, biti sigurni da smo nešto doživjeli“, iznijela je Pogačnik mišljenje žirija.

Osim nje, u žiriju su bili Igor Vikić, Tomislav Brlek, Čedo Prodanović, Dubravka Vrgoč, Hrvoje Klasić i Dragomira Majhen. Koordinator nagrade je Kruno Lokotar.

Laureatu je, na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu, pripao i novčani iznos od 10.000 eura te, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, te skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek.

Miljenko Jergović šesti je dobitnik Nagrade Fric. Dosadašnji su dobitnici Damir Karakaš (Sjećanje šume), Jurica Pavičić (Crvena voda), Darko Cvijetić (Schindlerov lift), Marko Gregur (Vošicki) i Damir Uzunović (Ja sam).

Izvor: Agencije