Pobjednik Sarajevo Film Festivala kandidat za Oscara

Na ovogodišnjoj dodjeli filmskih nagrada Oscar hrvatsku kinematografiju predstavljat će film ‘Sigurno mjesto’, autora Jurja Lerotića.

Film 'Sigurno mjesto' temelji se na ličnom iskustvu autora Jurja Lerotića, a progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici jedne porodice (Pixsell)

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je debitantski film Sigurno mjesto Jurja Lerotića za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma, javlja Hina.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine bira dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.

Birajući među devet filmskih ostvarenja, 15 članova Komisije tajnim je glasanjem natpolovičnom većinom odlučilo da će na ovogodišnjoj dodjeli hrvatsku kinematografiju predstavljati film Sigurno mjesto.

Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić, koji je i glavni glumac, a još glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov.

Već osvojio brojne nagrade

Sigurno mjesto temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića, a progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega.

Film je već osvojio niz nagrada: na 75. filmskom festivalu u Locarnu u natjecateljskom programu Concorso Cineasti del presente osvojio je nagrade za najbolju režiju, glumca i debitantski dugometražni film festivala. Na Sarajevo Film Festivalu osvojio je dva Srca Sarajeva – za najbolji igrani film i za najbolju mušku ulogu, kao i nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih kina za najbolji igrani film, te nagradu Cineuropa. Također je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa SFF-a.

Uz Sigurno mjesto u konkurenciji za hrvatskog kandidata za Oscara bili su i filmovi Baci se na pod Nine Violić, Divljaci Darija Lonjaka, Illyricvm Simona Bogojevića Naratha, Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, Šesti autobus Eduarda Galića te dokumentarni filmovi Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, kao i Tvornice radnicima Srđana Kovačevića.

Izvor: Agencije