Mondrianova slika 78 godina stajala naopako

Velika retrospektiva nizozemskog slikara počela je proteklog vikenda u Duesseldorfu, a najvrjednije djelo, slika ‘New York City 1’, visila je naopako, otkrio je muzej Kunstsammlung.

Greška se možda dogodila zbog toga što 'slika nije bila potpisana', misli kustotica Susanne Meyer-Bueser (EPA)

Slika apstraktnog nizozemskog umjetnika Pieta Mondriana visjela je naopako 78 godina, otkrila je uprava muzeja Kunstsammlung u Duesseldorfu, gdje je trenutno izložena, javlja AFP.

Velika retrospektiva nizozemskog slikara počela je proteklog vikenda u toj ustanovi, a najvrjednije djelo je slika New York City 1 iz 1941. godine. No ta slika visi naopako, otkrio je muzej.

„Na fotografiji snimljenoj 1944. vidjela sam da je platno na stalku bilo okrenuto u drugom smjeru. To me je zaintrigiralo“, rekla je Susanne Meyer-Bueser, kustosica izložbe, njemačkim novinarima.

Slika na kojoj je nekoliko crvenih, žutih i plavih crta koje se križaju pod pravim kutom, godinu poslije je u Momi, u New Yorku, izložena naopako, kaže Meyer-Bueser. Kada je 1980. prenesena u dizeldorfski muzej postavljena je na isti način.

Kako se dogodila greška?

Greška se možda dogodila zbog toga što „slika nije bila potpisana“, misli Meyer-Bueser.

Kako treba visjeti utvrđeno je tek po onome što je „na poleđini okvira ispisao voditelj ostavinskog postupka“ nakon Mondrianove smrti.

Piet Mondrian, rođen 1872. godine, među glavnim je predstavnicima nizozemskog umjetničkog pokreta „De Stijl“, prepoznatljivog po vodoravnim i uspravnim crtama i osnovnim bojama. Svjetsku slavu stekao je platnom Victory Boogie Woogie koje se smatra jednim od najvećih djela 20. stoljeća.

Izvor: Agencije